Dok jedni nemaju ni za piće, drugi zalivaju bašte: Rigorozne kazne za sve koji kradu vodu i postvaljaju divlje priključke

Iako su najavljene padavine, na vodosistemu Rzav u Arilju ne treba očekivati značajnije povećanje vodostaja, pa se normalizacija u proizvodnji i isporuci vode očekuje tek krajem septembra.

Zbog toga je obezbediti kontrolu primene donetih mera od strane lokalnih štabova za vanredne situacije, ali doneti i one koje se odnose na strožu kontrolu ne namenskog trošenja čiste pijaće vode iz lokalnih distributivnih mreža kao tehničke.

“Najčešće se voda koristi za zalivanje poljoprivrednih kultura, pranje ulica i trgova, perionice vozila. Naloženo je svim distributerima vode i nadležnim organima da odmah krenu u kontrolu krađe vode i prekomerne potrošnje i u sredstvima javnog informisanja i svojim internet adresama objave telefone na koje građani mogu anonimno podnositi prijave protiv pravnih i fizičkih lica koja neovlašćeno ili pijaću koriste kao tehničku vodu”, saopšteno je iz Moravičkog upravnom okrugu.

Komunalnoj inspekciji, komunalnoj miliciji i radnicima JKP pomoć će pružati i policija u svim slučalevima nelegalnih priključaka i krađe vode.

“Svaki neovlašćeni priključak na distributivnu mrežu i korišćenje vode smatra se krađom, pa je dat nalog nadležnim inspekcijama i državnim organima da vrše kontrolu ‘divljih priključaka’ i u svim slučajevima podnose krivične prijave a oštećena javna preduzeća pokreću tužbe za naknadu materijalne štete”, kažu u MUO.

Zavod za javno zdravlje, sanitarna i vodna inspekcija će redovno vršiti kontrolu kvaliteta vode, njene hemijske i bakteriološke ispravnosti i poštovanja zakonskih i propisa lokjalnih vlasti od strane svih učesnika u sistemu za vodosnabdevanje “Rzav” Arilje i o tome obaveštavati nadležne i javnost.

Zlatiborske Novine / RINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *