Danas je 29 godina od zločina u Sjeverinu

Od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja, koje su izveli pripadnici snaga Vojske Republike Srpske tokom sukoba u BiH, danas se navršava 29 godina.

Pripadnici jedinice „Osvetnici“, koja je delovala u okviru VRS, presreli su autobus 22. oktobra 1992. godine, kod mosta na Limu u mestu Mioče u BiH, koji je saobraćao na redovnoj liniji Priboj-Rudo-Priboj.

Nakon što su legitimisali sve putnike, „Osvetnici“ su iz autobusa izveli 16 građana bošnjačke nacionalnosti: Mehmeda Šeba, Zafera Hadžića, Meda Hodžića, Medredina Hodžića, Ramiza Begovića, Derviša Softića, Mithada Softića, Muja Alihodžića, Aliju Mandala, Seada Pecikozu, Mustafu Bajramovića, Hajrudina Sajtarevića, Esada Džihića, Idriza Gibovića, Ramahudina Ćatovića i Mevlidu Koldžić. Odvezli su ih vojnim kamionom u pravcu Višegrada, gde su ih brutalno pretukli, a potom ubili na obali Drine. Ispred porodične kuće u Sjeverinu, veče pre ovog zločina, otet je Sabahudin Ćatović.

Pravosnažnom presudom Okružnog suda u Beogradu 2005. na višegodišnje kazne zatvora osuđena su četvorica „Osvetnika“.

Porodice žrtava tužile su Srbiju 2007. zbog njene podrške VRS i odgovornosti za nesprečavanje ovog monstruoznog zločina, kao i obaveze da zaštiti građane pograničnog područja u vreme trajanja sukoba u BiH. Posle više od šest godina suđenja, tužba je odbijena sa obrazloženjem da ne postoji veza države Srbije i zločina koji se dogodio u Sjeverinu.

Evropski sud za ljudska prava je 2019. odbio da razmatra predstavku koju su uputili članovi porodica, jer, kako je rečeno, zločin se desio pre nego što je Srbija ratifikovala Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zlatiborske Novine / Sandzakpress

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *