Dan nakon što su ih dva sata „držali“ na prelazu Jarinje oglasili se rukometaši iz Arilja: Poniženi smo kao sportisti i ljudi, treneru pretili lisicama i hapšenjem

Odlazak rukometaša iz Arilja na utakmicu u Kosovsku Mitrovicu na administrativnom prelazu Jarinje pretvoren je u pravu noćnu moru.

Kombi u kom su se nalazili igrači je zaustavljen, a trenera i vozača su izveli napolje i sat vremena zadržavali bez ikakvog osnova, pretili kaznama i hapšenjem, prenosi RINA.

„Rekli su nam kako da bi igrali utkamicu moramo da imamo saglasnost prištinske vlade i njihovog ministarstva za sport, pošto to nismo posedovali ne možemo da pređemo. Počeli su da prete kako će iz Prištine doći tužilac, mahali su lisicama i govorili da će nas zadržati mesec dana. Sva ta agonija trajala ukupno oko dva sata. Ulazili su u kombi i pitali ko od igrača ima položeno da bi mogli da se vrate nazad, a nas da zadrže. Na sve te vidne provokacije nisam reagovao i ostao sam smiren, tek kasnije su nam dali dokumenta i vratili nazad“, izjavio je za RINU trener RK „Arilje“, Saša Luković.

U kombiju se nalazilo 15 igrača, od kojih je pet bilo maloletno i Luković ističe da se najviše plašio za njihovu bezbednost i traumu koju su doživeli.

„Na meni, kao treneru, je bila sva odgovornost , a najviše sam strahovao od njihove reakcije jer to su dečaci kojima ne znate kako da objasnite situaciju da vas bez ikakvog razloga zadržavaju na granici, ispred trenera mašu lisicima i spominju hapšenje“, kaže Luković.

Igrač, Branko Dimitrijević, priseća se da je i pre punih 15 godina išao na utakmice u Kosovsku Mitrovicu i da tada nije bilo nikakvih problema.

Branko Dimitrijević, Foto: RINA

„Bile su barikade, stajali strani vojnici i niko nam nije pravio ni najmanji problem. Naši ljudi kad bi nas videli dole plakali bi od sreće što je stigla ekipa iz Srbije. Pre 15 godina smo mogli normalno da pređemo, a sada kad je situacija kao stabilnija priređuju nam ovakve scene. Poniženi smo, povređeni i kao sportisti i kao ljudi“, naglasio je Dimitrijević.

Uprava RK „Arilje“ očekuje da Ministarstvo omladine i sporta kao i Rukometni savez reaguju i da se konačno zna da li rukometaši iz Srbije mogu da igraju utakmice u Kosvoskoj Mitrovici ili ne.

“Još uvek čekamo odluku o odigravanju ove utakmice sa RK “Trepča”, ali ono što je najvažnije jeste da politika ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa sportom. On zbližava, a ne razdvaja ljude”, poručili su iz RK “Arilje”.

Zlatiborske Novine / RINA