Akcija u Čajetini: Pazi! Nije pešački!

Sekcija za bezbednost saobraćaja Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ iz Užica izvela je danas akciju u Čajetini posvećenu bezbednosti pešaka, uz podršku Policijske stanice u Čajetini i SZBS opštine Čajetina. Mladi su, obučeni u fluoroscentne prsluke koji pomažu da u saobraćaju pešaci budu uočljivi, našim sugrađanima delili flajere koji ukratko skreću pažnju na važnost pravilnog učešća u saobraćaju, posebno starijim osobama koje spadaju u ugroženije kategorije.

Kao Regionalna saobraćajna škola, Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ iz Užica nastoji da promoviše bezbednost svih učesnika u saobraćaju širom Zlatiborskog okruga. Sa akcijom „Pazi! Nije pešački!“ obišli su, pored svojih sugrađana, građane Požege i Bajine Bašte, a danas su stigli i u Čajetinu.

„Zbog čega smo se opredelili da akcija bude posvećena baš pešacima? Razlog je taj što u Srbiji svakog dana bude povređeno osam pešaka u saobraćaju, svaki drugi dan jedan pešak pogine i jako je bitno preventivno delovati kako bi smo svi doprineli smanjenju broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama u našem okrugu, a samim tim i u Srbiji“, objašnjava Miloš Milutinović, profesor saobraćajne grupe predmeta u Tehničkoj školi.

Pored Policijske stanice u Čajetini, akciju je pomogao i Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina koji je nedavno imao aktivnosti vezane upravo za poboljšanje uslova za bezbednije kretanje pešaka .

„Moramo napomenuti da teritorija opštine Čajetina ima od 2015. do 2020. godine četiri poginula lica. Ove godine imamo, na žalost, jednu poginulu osobu i jedno povređeno dete što nam pali crvenu lampicu da već treba raditi našto na tom polju, pojačati aktivnosti. Dobro je došla ova akcija Tehničke škole da sagledamo probleme, da sa jedne strane upozorimo pešake u smislu da ulicu prelaze na mestima gde je to dozvoljeno i bezbedno, a sa druge strane da upozorimo i vozače da oslobode prostor koji je namenjen pešacima, tj. trotoare“, kaže MR Srđan Radović iz SZBS Čajetina.

Krećući se među pešacima u Čajetini, mladi su imali priliku da uporede njihovo ponašanje sa ponašanjem pešaka u svojim mestima, kao i uslove koje imaju za bezbedno kretanje u gradu, a dali su osvrt i na sopstvene navike i ponašanja u saobraćaju.

Sekcija za bezbednost saobraćaja škole „Radoje Ljubičić“ obići će, u narednom periodu, i druge opštine Zlatiborskog kraja.

Zlatiborske Novine / zlatiborpress.rs