Učenici osnovne škole u Brekovu već nekoliko godina zaredom postižu odlične na takmičenjima u poznavanju ruskog jezika. Oni su redovno uzimali učešće i na Olimpijadi iz ruskog jezika koje se održava u organizaciji kompanije NIS.

Ovo takmičenje je organizovano za učenike svih osnovnih (završni razredi) i srednjih škola u Republici Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Cilj je popularizacija ruskog jezika i popravljanje njegovog statusa u školama u Srbiji i regionu.

“Odlični rezultati učenika iz Brekova, a posebno odlično znanje devojčice Ivane Sretenović bili su povod da se predstavnici kompanije NIS upute put Brekova kako bi u neposrednom susretu sa učenicima videli gde se to ruski jezik tako dobro izučava”, rekao je za Glas zapadne Srbije direktor škole Goran Ičelić i dodao da su posebno bili iznenađeni saznanjem da svi učenici starijih razreda uče ruski jezik.

Prema rečima direktora škole tada je dogovoreno da se jedna učionica kompletno preuredi i opremi najsavremenijim učilima.

“Kroz projekat Energija znanja obezbeđena su sredstva za potpunu rekonstrukciju učionice što je podrazumevalo postavljanje unutrašnje izolacije, kompletna zamena stolarije, obezbeđena je stalna internet veza, postavljen je parket, urađeno je novo led osvetljenje, postavljena bela tabla, televizor od 55 inča, kao i vufer i bočni zvučnici”, kaže direktor Ičelić i s ponosom ističe da je to sada prava multimedijalna učionica.

Osnovna škola u Brekovu je od Arilja udaljena 28 kilometara, ove godine proslaviće 123. godišnjicu a u ovom trenutku u osam razreda nastavu pohađa 54 učenika.

Svečano otvaranje ovog digitalnog kabineta za ruski jezik predviđeno je za petak 10. maja sa početkom u 12. 30. Svečanosti će prisustvovati predstavnici kompanije NIS, a učenici škole pripremili su zanimljiv program.

GZS / Foto: GZS