Železnička stanica Užice na ponos Infrastrukture železnica Srbije

Nakon 40 godina, železnička stanica u Užicu je renovirana – rekonstruisani su fasada i krov, pokretne stepenici opet su u funkciji, a za najmlađe putnike uređen je kutak. Tako je sada ova stanica pprva u Srbiji koja ma igraonicu. Za sve pomenute radove, uloženo je oko 35 miliona dinara, a uz nove vozove, Užičani sada do Beograda stižu za nepuna tri sata.

Železnička stanica u Užicu

Na železničkoj stanici u Užicu rekonstruisani su fasada i krov, uređene kancelarije,  ponovo rade pokretne stepenice. U funkciju je stavljen javni toalet i izvršena je kompletna rekonstrukcija svih instalacija.  Posle parternog i spoljnog uređenja stanica je postala ukras Infrastrukture železnice Srbije i grada Užica, tvrde nadležni. Umesto mermernih ploča, postavljen je behaton, kako  u zimskom period ne bi dolazilo da klizanja pešaka. Za najmlađe putnike, napravljena je igraonica, prva u Srbiji na stanici,  sa klacalicom, ljuljaškom, toboganom I košem.

“Infrastruktura železnica Srbije brine I o najmlađim putnicima, pa je napravila za njih igraonicu, koja je namenjena za igru dok se voz čeka. Drago mi je što je to najlepši deo naše stanice I vidimo da ima dosta dece koja tu dolaze da se igraju. Naša stanica je prva u Srbiji dobila igraonicu, a kasnije će je dobiti I još mnoge železničke stanice”, kaže Aleksandar Penezić, šef železničke stanice Užice.

Aleksandar Penezić, šef železničke stanice Užice

U narednom periodu biće još uređenja u peronskom delu, a u kancelarije će se useliti i osoblje „Srbija voza“. Prostora ima i za još sadržaja koji su ranije postojali, poput  kao  restorana I kioska. Povećan broj putnika svakog dana, samo govori da su zadovoljni uslgom.

“Naglasio bih da imamo nove vozove, koji su veoma udobni I kvalitetni I imaju internet tokom celog puta. Poseduju veoma uredne toalete I u samim vozovima je enterijer lep I uredan, tako da se veoma veliki broj putnika, koji su nekada imali negativna iskustva, vraćaju da opet putuju vozovima”,  sa ponosom nam priča  Aleksandar Penezić, šef stanice Užice.

Igraonica na železničkoj stanici Užice

Od 2022. godine u planu je nastavak rekonstrukcije pruge od Valjeva do državne granice sa Crnom Gorom, gde bi trebalo da se pruge vrate na projektovani nivo, kada je voz od Beograda do Užica putovao za 2 sata i 20 minuta.

Nada Dželebdžić / Zlatiborske Novine