Završena informatička obuka žena u pribojskim selima

Udruženje žena „Sačuvajmo selo” iz Priboja je konkurisala kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na konkursu za projekat „Moj prozor u svet” koji je prošao sa milion dinara. U okviru toga obavljena je obuka 32 žene iz četiri seoske mesne zajednice u Priboju. Kupljeno je šest lap topova koje su one koristile, foto aparat, projektori i sve ono što je bilo potrebno za prezentaciju njihovih proizvoda.

Obuke su vršene u domaćinstvima samih žena, kako one ne bi morale da dolaze u grad i tako gubile na vremenu. Uspešno su završile osnovnu IT obuku i upoznale se sa osnovnim oficijalnim paketom, radu na računaru putem interneta, na svim aplikacijama i prezentacijama na Power pointu koje su danas i predstavile.

Danas je održana završna konferencija kojoj je prisustvovala državna sekretarka Tatjana Matić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija a imajući u vidu da je ovo jedan od dva najbolje ocenjena projekta među osam koji su rađeni u Srbiji preko ovog ministarstva.

„Mi smo podržali projekat `Sačuvajmo selo` sa milion dinara na našem konkursu. On je bio najuspešniji a razlog leži u činjenici da ovde imamo jednu vrlo dobru nevaldinu organizaciju koja okuplja žene poljoprivrednice. Smatramo da je ovaj način okupljanja i rada ono što je neophodno ne samo kao podrška razvoju ruralne sredini u Republici Srbiji već i ekonomskog osnaživanja žena u zajednicama. Ovaj pribojski kraj i žene su pokazale koliko im intelektualne veštine pomažu u tome da svoje proizvode mogu da prezentuju na različitom internet tržištu. Za kraj godine planiramo da realizujemo još jedan projekat u saradnji sa ovom nevaldinom organizacijom u Priboju ali i sa lokalnom samoupravom. Sledeći korak je formiranje ženske zadruge i nešto čemu ćemo mi kao resorno ministarstvo dati podršku”, rekla je Matić.