Završen prvi kamp Akademije „Saradnici sunca“

Završni dan Akademije „Saradnici sunca“ održan je na Kraljevom trgu, na Zlatiboru, gde je upriličen program u kojem su učestvovali mladi pesnici sa kreativnog kampa koji su govorili pesme nastale na kampu, pesnici – mentori i njihovi počasni gosti , Minja Subota i Leontina, navodi se na sajtu opštine.

Osmoro mladih koji su odabrani da dođu u Ljubiš i budu deo prvog kreativnog kampa Akademije „Saradnici sunca“u organizaciji Fondacije Ršum, potvrdili su svoju kreativnost, druželjubivost, spremnost za saradnju i dvosmernu komunikaciju sa najpoznatijim piscima za decu koji su im bili mentori. Sve to u okruženju nekih od najlepših zlatiborskih lokaliteta kao što su Stopića pećina i Pećina stroga, gostiljski vodopad, Muzej „Staro selo“ Sirogojno i sam Zlatibor sa svojim tematskim parkovima, dali su, prema rečima pesnika Ljubivoja Ršumovića, odlične, ali i očekivane rezultate.

„Trudićemo se, naravno, ubuduće da to usavršavamo, ako je moguće da bude savršenije“, kaže Ršumović. „Možda da bude malo više mladih ljudi koji će dolaziti. Mislim da će Akademija „Saradnici sunca“ rame uz rame sa opštinom Čajetina (već to vidim po odjecima) napraviti ne samo dobar kulturni događaj, nego i, ja bih rekao, dobar poslovni potez.“

Deca su u Kamp došla sa odličnim predznanjem i dobrom energijom, motivisana i željna onoga što su mogli da im prenesu već prekaljeni pisci kao što su Ršum, Moša Odalović, Tode Nikoletić i drugi. Pri tom im je pomogla ona detinja znatiželja i okrenutost čitalaštvu.

„Činjenica je da će se dete prihvatiti onoga što mi smatramo da je estetika, a da je kroz nju oblikovana i etika i sve ono što je pozitivno; deca će prihvatiti to. A ako im ponudimo ono što im mami negativnu energiju, što nije baš pozitivno, mi ćemo kao društvo posrnuti i nećemo ići u tom smeru u kome bi kao društvo trebalo da idemo“,objašnjava pisac Tode Nikoletić.

Inače, naziv akademije“Saradnici sunca“ nastao je prema davnoj zamisli Duška Radovića da se osnuje institut za proučavanje fenomena detinjstva, objašnjava jedan od pesnika – mentora.

„Naš zadatak je bio da svako iz svog ugla uputi decu u one tajne poezije koje smo mi morali sami da otkrivamo. Moj zadatak je bio da sa decom razgovaram na temu igre rečima. Na primer : ako slon telefonira, šta radi telefon?“, priča Branko Stevanović.

Specijalni gosti programa, Minja Subota i Leontina, upotpunili su atmosferu na Kraljevom trgu nekim od najpoznatijih pesama za decu nastalih na stihove Ljubivoja Ršumovića. Na kraju programa organizatori su uručili zahvalnice svima koji su pomogli da prvi kreativni kamp Fondacije Ršum postavi stabilne temelje u kulturnim dešavanjima na ovoj planini.

Glas zapadne Srbije