Vučić: Za desetak dana ekonomski program, od 2,5 do 4,5 milijarde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će za desetak dana biti predložen ozbiljan ekonomski program za prevazilaženje krize i da će Srbija istrajati do kraja.

Biće izdvojeno od 2,5 do 4,5 milijarde, pre svega za jačanje privatnog sektora, turizma, usluga, preduzetništva, poljoprivrede, odnosno svih grana privrede koje su najviše pretrpele.

“Pripremamo ozbiljan paket ekonomskih mera, spremićemo značajan i ozbiljan novac”, najavio je Vučić i dodao da će on biti pre svega usmeren za jačanje privatnog sektora.

Rekao je i da će podršku imati oni koji ne budu otpustali ljude dok traje krizni period i da samo oni na to mogu da računaju.

Upozorio je i da država neće plaćati onima koji svoju dosadašnju nelikvidnost žele da pokriju ovom situacijom i već “podižu viku posle 16 dana”.

Naveo je da Nemci računaju da će imati negativnu stopiu rasta od minus 5, a da Srbija računa da najnize bude minus 2 za Srbiju i da ostanemo u prve tri zemlje u Evropi.

Veruje da će i ove godine Srbija imati BDP među prve tri zemlje u Evropi, ali kaže da će posledica zbog korona virusa nesumljivo biti, te da samo želi da se osete u najmanjoj mogućoj meri.

Srbija nece obećavati milijarde kao što to čine neki drugi, ali će imatri ozbiljan planm za pomoć privatnom sektoru, podvukao je.

On je istovremeno zahvalio brojnim firmama malim i velikim koje su izdvojile sredstva za pomoć.

Naveo je malu firmu Maksimu iz Lucana sa 3 miliona, do velikih kao što su Alko grupa, Kostić, Šaranović, Šarančicć, Delta, Milkšped, Atlantik grupa…

Tanjug / Zlatiborske Novine / Foto: Printscreen