Uz „Rzav” vodu uzimaju i iz bunara

Poput Čačka, koji po dolasku vode iz sistema „Rzav” ipak nije napustio sopstvene izvore, i Požega će imati alternativno snabdevanje jer je ovdašnja Razvojna agencija sredstvima iz lokalnog budžeta obezbedila izradu tehničke i sve druge potrebne dokumentacije.

Neophodna će, međutim, biti i pomoć države, pa je nedavno sve obradovala vest da će Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima – sa 20 miliona dinara – finansirati alternativno snadbevanje Požege. I, odmah se prionulo na posao, pa su izvođači radova iz niške firme „Hidrokontrol”, te valjevskog „Elektrovolta” najpre zaposeli odavno napuštenu zgradu crpne stanice (na slici) na levoj obali Skrapeža, a uskoro će i na desnoj obali reke biti otvoreno još veće gradilište.

Objekat i oprema crpne stanice se kompletno rekonstruišu, a potom slede obnova i čišćenje devet bunara sa druge strane Skrapeža, u koje je 1983. bila prodrla nafta iz prevrnute železničke cisterne. Nekako smo ih osposobili i koristili dok voda nije potekla iz sistema “Rzav”, ali se leti i dalje suočavamo sa restrikcijama, pa će ova investicija obezbediti redovno snabdevanje Požežana – kaže direktor Razvojne agencije Slavko Dobrić, najavljujući i zamenu oko dva kilometra azbestnih cevi, od crpne stanice do naselja Lisište u kojem su gradski bazeni.

S obzirom na to da je JP „Rzav” obavestilo potrošače o tome da se na profilu vodozahvata smanjio dotok, a potrošnja znatno povećala u odnosu na lane, iz požeškog KJP “Naš dom” su apelovali na potrošače da izbegavaju zalivanje poljoprivrednih imanja, zelenih površina i punjenje bazena. Zato su ovde svi uvereni da je investiranje u alternativno snabdevanje pravi potez.

GZS/Novosti