Udruženje građana „Zlatiborski krug“ i ove godine pružalac usluge Dnevnog boravka „Zračak“

Udruženje građana „Zlatiborski krug” i ove godine je nakon raspisanog tendera od strane čajetinske opštine izabrano za pružaoca usluge socijalne zaštite Dnevnom boravku za decu sa posebnim potrebama „Zračak“, koju finansira opština Čajetina, navodi se na sajtu ove opštine.

UG „Zlatiborski krug“ jedini ima licencu i realizue ovu uslugu već šest godina. Odobreni broj korisnika po licenci je 14, s tim što taj broj varira.

Tokom zimskog i letnjeg raspusta Dnevnom boravku se pridružuju deca iz seoskih mesnih zajednica koja pohađaju redovni obrazovni program.

„U radu sa decom su angažovani socijalni radnik, koja je inače i koordinatorka usluge i odgovorna je za izradu dokumentacije kao i za sve izveštaje koji se podnose opštini, ministarstvu i pružaocima. Među zaposlenima je i defektolog – somatoped, dve negovateljice od kojih je jedna sa određenom vrstom invalidnosti kao što je i zakonom predviđeno“, rekla je mr Zorica Milosavljević, predsednica UG „Zlatiborski krug“.

Usluga obuhvata decu iz opštine Čajetina sa lakšim i težim smetnjama u razvoju, a prostorije Dnevnog boravka su smeštene u osnovnoj školi „Dimitrije Tucović.

Ova opština je ove godine obezbedila je iznos od 5.5 miliona dinara na godišnjem nivou, koje se utroše za plate zaposlenih i redovno funkcionisanje usluge koju „Zračak“ pruža.

„Nama su jedine želje i potrebe da se prostor poveća. To nam je jedino za sada nešto neispunjivo. Ukoliko škola u školskom dvorištu obezbedi prostor za izradu đačke kuhinje, po dogovorenom planu je da u prizemlju bude prostor Dnevnog boravka. Sve ostalo je u principu isto. Ne može se nešto mnogo ni promeniti, zna se plan i program rada sa decom“, kaže mr Milosavljević.

U organizovanim akcijama, ili samostalno, stanovnici Čajetine se često uključuju u podršku Dnevnom boravku i pomažu korisnicima. U toku je izrada ormarića za koje je sredstva obezbedio „Sportki centar“ Čajetina tokom humanitarnog koncerta organizovanog u čajetinskom Domu kulture.

„Veoma je važno da stanovništvo bude obavešteno da postoje deca koja su ovde, kako njihov život izgleda, kako i na koji način možemo svi kao pojedinci ili grupno da pomognemo i da im unapredimo kvalitet života. Trudimo da kada god možemo deca budu „vidljiva“ iz različitih razloga. Jako je važno što su sve institucije, organizacije i pojedinci toliko edukovani i ovim putem se svima zahvaljujemo koji su pomogli, pomažu i brinu o našoj deci“, naglasila je mr Zorica Milosavljević, predsednica UG „Zlatiborski krug“.

GZS / Zlatiborske Novine