„Boa Bogutovo“ iz Arilja za tri decenije napredovala od male radnje do fabrike koja zapošljava 150 radnika; Proizvodni pogon u Arilju danas se prostire na više od 4.000 kvadratnih metara.

Dobar primer kompanije koja je nastup na velikom međunarodnom sajmu iskoristila da ojača poziciju na zahtevnim tržištima u tekstilnoj industriji, jeste kompanija „Boa Bogutovo“ Arilje, koja je uz još pet domaćih kompanija, nakon zapaženog nastupa na sajmu mode Pure London u Velikoj Britaniji, u organizaciji Privredne komore Srbije, uspela da privuče pažnju partnera na globalnom nivou.

Podrška PKS obuhvatila je i organizaciju edukativnih radionica koje su prethodile nastupu na sajmu, kako bi kompanije što kvalitetnije marketinški uobličile ponudu i ciljano je prilagodile posebno britanskom kupcu.

Govoreći o počecima uspešnog preduzetničkog poduhvata, Nemanja Pećinar, vlasnik „BOA Bogutovo d.o.o“, ukazuje na postepeni, organski rast svoje kompanije koja je u roku od nekoliko decenija od male porodične radnje postala srpska fabrika koja nastupa na prestižnim svetskim sajmovima poput krajem jula održanog Pure Origin u Londonu, u Velikoj Britaniji, globalnoj prestonici modnog i tekstilnog biznisa.

Naša kompanija osnovana je 1996. godine kao jednočlano privredno društvo sa ograničenom odgovornošću.Počeli smo kao mala radnja sa tri mašine, a sada, nakon skoro 30 godina, raspolažemo značajnim proizvodnim kapacitetima i iskustvom u proizvodnji kvalitetnog donjeg veša i spavaćeg programa. Zapošljavamo preko 150 radnika u sopstvenim pogonima i kroz saradnju sa kooperantima, još 100 kvalifikovanih kadrova koji proizvode po standardima naše kompanije – kaže Nemanja Pećinar.

Proizvodni pogon u Arilju prostire se danas na više od 4.000 kvadratnih metara. Stalnim i sveobuhvatnim praćenjem zahteva tržišta i modnih trendova, tim kreatora stvara kolekcije koje zadovoljavaju ukuse i najzahtevnijih potrošača. Glavni akcenat kompanija stavlja na marketinški nastup sa ciljem postizanja još veće prepoznatljivosti samog brenda BOA (skraćenica od Bogutovo Arilje) uz održanje nivoa kvaliteta.

– Važno je da istaknem činjenicu na koju sam vrlo ponosan, da su naša kompanija i njen direktor, moj otac, dobili priznanje PRO BIZNIS lider 2010. godine što predstavlja dodatni podsticaj i motivaciju za dalje ostvarivanje naših vizija. Vodeći računa o razvoju naše kompanije, vodimo računa i o tome da budemo i društveno odgovorna firma, sa učešćem u raznim akcijama. Kompanija od samog početka nesebičnu pažnju poklanja zaštiti zdravlja zaposlenih, uvodeći nove tehnologije. Moramo se pohvaliti i time da su naše namere prepoznali IMG (International management group), Kraljevina Norveške i Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije koji su nam pomogli da naša kompanija pokrene najmoderniji sistem za uklanjanje prašine i ventilaciju na našim prostorima, čime smo dobili zdravu radnu sredinu za naše zaposlene – kaže Nemanja Pećinar.

Kako naglašava, zadatak fabrike je da u sektoru proizvodnje trikotažnih odevnih predmeta kupcima obezbedi najkvalitetnije proizvode, a da se u narednom periodu planira proširenje postojećih kapaciteta i dalje investiranje u automatizaciju proizvodnje.

Veoma nam znači bezrezervna podrška Privredne komore Srbije, čije radionice vrlo rado posećujemo i u čijim aktivnostima učestvujemo već dugi niz godina. Poslednja aktivnost koju smo zajedno realizovali je upravo nastup na sajmu u Londonu, gde smo postigli značajan uspeh – kaže vlasnik kompanije „BOA Bogutovo“. – Sajmovi su dobar način da se mala i srednja preduzeća internacionalizuju, kao i da porodične kompanije u procesu tranzicije tako ojačaju svoju poziciju na izuzetno zahtevnim tržištima u tekstilnoj industriji – ističe vlasnik kompanije.

PODRŽALI NASTUP

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza SIPPO, podržale su nastup srpskih kompanija „Amibo plus“ i „Boa“, „Kroko“, Love manufacture i S&SAX i „Tekstil“, na jednom od najvažnijih sajmova ženske, muške i dečje odeće i repromaterijala u Londonu. Na njemu je učestvovalo više od 1.300 izlagača iz 14 zemalja, uključujući i vodeće zemlje u tekstilnoj industriji – Veliku Britaniju, Italiju i Tursku. Srpske kompanije, u više od osamdeset bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima, ostvarile su značajne kontakte za dalju poslovnu saradnju.

novosti.rs