“Srbistima” drugo mesto na republičkom takmičenju!

Jezička sekcija OŠ “Živko Ljujić“ osvojila je drugo mesto na Republičkom takmičenju lingvističkih sekcija osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Ovo je treće po redu laskavo priznanje koje grupa vrednih i darovitih lingvista, predvođena profesorkom srpskog jezika i književnosti Bojanom Melović, osvaja u poslednjih pet godina koliko se intezivnije bave unapređenjem i negovanjem jezičke kulture i pismenosti.

Ova poslednja nagrada novovaroških lingvista je kruna brojnih aktivnosti sekcije sprovedenih tokom prošle školske godine. U fokusu rada sekcije bilo je ukupno pet tematskih programa sa kojima su se lokalni mladi „srbisti“ nadmetali sa učesnicima takmičenja iz ostalih delova Republike. „Vuk Karadžić u Vrtiću“, „Moj prvi crtež perom“, Kaligrafski kurs za početnike, „Delovi dana“ – samo su neki od zanimljivih i originalnih jezičkih projekata zahvaljujući kojima se ova grupa od petnaestak osnovaca – učenika osmog razreda, domogla srebra na tradicionalnoj jezičkoj smotri.

Za nas u sekciji najvažniji su inovativnost, kreativnost i originalnost. Đaci danas traže promenu, da ih zainteresujemo za izučavanje srpskog jezika na neke druge, nove načine. Da se naprave izleti iz svega što je u jeziku standardizovano. Promene su neophodne, kako u samoj metodologiji, tako i u osavremenjavanju nastavnih planova i programa, ali i pedagoškog pristupa – ističe profesorka Bojana Melović, koja lingvističku sekciju pri gradskoj Osnovnoj školi aktivno vodi od 2015. godine.

U ovoj školskoj sekciji se, inače, radom, znanjem i novim idejama, na mikro nivou bore sa vetrenjačama – da se u korak sa digitalnom razvija i jezička pismenost, bogati rečnik, oplemenjuje stil, marginalizuju tuđice, poštapalice, opšta mesta u jezičkom smislu, neguje ćirica, insistira na gramatici…

Osim ljubavi prema srpskom jeziku, za rad u lingvističkoj sekciji motivisala me je i profesoka Melović, koja nam daje slobodu i širinu da se sa jezikom „poigravamo“ na neki nov, zanimljiv način. Stičemo brojna nova iskustva i svi zajedno se zalažemo da, pored ostalog, širimo i informisanost o maternjem jeziku, kao i da negujemo i čuvamo njegovu lepotu i bogatstvo – kaže učenica Iva Ranđelović, koja je, osim u lingvističkoj sekciji, 2019 . godine nagrađena trećim mestom na republičkom takmičenju iz srpskog jezika.

Zlatiborske Novine / Varoške novine