Čitavu deceniju u radanovačka brda iz svih krajeva ondašnje velike države dolazile su delegacije saboraca, planinari i izviđači.

Malobrojna delegacija boračke organizacije iz Kosjerića položila je u nedelju cveće na spomenik u Radanovcima, podignut na mestu gde je 12. marta 1942. poginuo narodni heroj Žikica Jovanović Španac, čiji su pucnji ispaljeni 7. jula 1941. u Beloj Crkvi decenijama slavljeni kao Dan ustanka u Srbiji.

Žikica Jovanović Španac

Kad je 1981. godine u Srbiji obeležavana četrdeseta godišnjica ustanka, baš na mestu Jovanovićeve pogibije, otkriven je spomenik heroju i otvoren memorijalni kompleks, u kome su, po zamisli vlasti i autora, trebalo da se ostvaruju ideali revolucije. Tad su izgrađeni mnogi putevi, podizane farme stoke i plantaže voća.

Čitavu deceniju u radanovačka brda iz svih krajeva ondašnje velike države dolazile su delegacije saboraca, planinari i izviđači. Ali, posle političkih promene, pre 19 godina, sve se okrenulo. Plato na kome je spomen-obeležje zarastao je u korov, memorijalni kompleks više se ne pominje, a nepoznate osobe su čak pokušale da uklone bronzanu figuru, ali su ih u tome sprečili čobani i meštani. Sada ovde više nema ni stada, ni čobana, pa ni Španca nema ko da čuva u radanovačkim brdima. Posle rehabilitacije srpskih žandarma u koje je pucao, kruži priča da je umesto ideala i blagostanja Španac u ovaj kraj doneo prokletstvo, što je još više uticalo da Žikica i memorijalni kompeks padnu u zaborav.

novosti.rs