Specijalna bolnica „Čigota” sve svoje kpacitete prilagodila lečenju plućnih bolesti

Odlukom Ministarstva zdravlja, specijalna bolnica Čigota na Zlatiboru je zbog povećanog broja obolelih, pretvorena u kovid bolnicu. U Čigoti se trenutno leči 35 osoba sa lakšim i srednje teškim simptomima, sa teritorije Zlatiborskog okruga. Za kovid pacijente u ovoj ustanovi opredeljeno je 60 kreveta.

Zaposleni u Čigoti, nakon odluke Ministarstva zdravlja u samo jednom danu prešli su na drugi režim rada i prilagodili svoj ekapacitete lečenju plućnih bolesti.

dr Aleksandar Simić, v.d.direktora bolnice „Čigota”

„Mi smo pristupili otvaranju bolnice da bismo zbrinuli svete pacijente odavde. Međutim, ima puno pacijenata iz drugih opština, Bajine bašte, Nove Varoši i Sjenice. Prvenstveno smo za ovaj kraj nadležni”, rekao je dr Aleksandar Simić, v.d .direktora sdpecijalne bolnice „Čigota”.

Medicinski radnici u specijalnoj bolnici „Čigota” organizovani su u pet tiomova i rade u smenama, šest sati rada i isto toliko pauze.

„Mnogo je obaveza, pacijenti su zahtevni, kompleksni i imaju kompleksu terapiju. Pored toga su i uplašeni, pa je zaista potrebno da im se potpuno posvetimo. Sve što treba, timski radimo i rešavamo”, kaže dr Snežana lešović, pedijatar i kardiolog.

Pacijenti koji dolaze u „Čigotu ” su sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom i uglavnom su srednje životne dobi.

„Uvek im kažem da je ovo bolest koja ima svoj tok i koja je uglvnom izlečiva. Lečenje može da traje dugo i i nikada ne ulivam lažnu nadu . Ja uvek stvarno kažem da vrlo mali broj pacijenata umire i treba očekivati izlečenje.To je ono najbitnije za svakog pacijenta, da zna da su vrlo male šanse da umre i velike da se izlači. Jako je bitna psihoiloška podrška koju im pružamo, objašnjava kako pristupa svojim pacijentima, dr Aleksndar Đenić, internista.

Đorđe Đorđević, pr bolnice „Čigota”

Čigota raspolaže dovoljnim količinama zaštitne medicinske opreme, lekova i namirnica,a veliki broj donatora odazvao se akciji pomoći ovoj boolnici.

„Na svoju sopstvenu inicijativu organizovali su se vlasnici ugostiteljskih objekta, ifirmi i uspeli da prikupe donacije. Za vrlo ktratak period sakupljena su brojna sredstva od namirnica do novčanih sredstava. Na donatorski žiro račun bilo je uplata od Novog Zelanda do Sao Paola, rekao je pr bolnice „Čigota” Đorđe Đorđević.

Zlatiborske Novine / GZS