U Priboju smo svi jedan period izgubili veru u ovaj grad i u činjenicu da nešto može da bude od od njega.Ali imali smo neverovatnu sreću da Srbiju tada vodi premijer, kao što je Aleksandar Vučić. On je verovao kad mi nismo, čak i kad smo digli ruke od FAP-a, on nije i cela Vlada se uključila da pomogne Priboju”, rekao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović u direktnom uključenju u Jutarnji program televizije Pink.

Rvović je naveo da su ove godine dobili milijardu dinara direktne pomoći od Vlade RS preko ministarstava i kancelarija za javna ulaganja, za obnovu infrastrukture, izgradnju školskih objekata, toplane i sportske infastrukture.

,,Uradili smo jedan segment da uredimo i ulepšamo grad. Ono što je veoma značajno i posao koji zahteva više vremena, sredstava, rada i znanja, to je da vratimo Priboj na mapu značajnih industrijskih centara”, rekao je Rvović.

Predsednik opštine istakao je da već duže vreme u gradu na Limu posluje Slobodna zona koja se prostire na 27 hektara u kojoj se nalazi modernizovan FAP.

,,Ustanovili smo režim Slobodne zone, već sada imamo zaključenih sedam ugovora i iz dana u dan sve više zainteresovanih i potencijalnnih investitora. To za nas znači mnogo, jer u ovom trenutku više od 350 ljudi je uposleno. Ugovorili smo 650 novih radnih mesta u ovom trenutku. Očekujemo u narodnoj godini, sveukupno sa novim investitorima koji su već sada gotovo izvesni, oko 1000 radnih mesta”, naveo je Rvović i dodao da je Slobodna zona kompezovala nedostatak i gubitak radnih mesta u fabrici FAP kroz zamene ispunjenja i konvenziju potraživanja u akciji.

,,FAP je oslobođen od ogromnog duga koji je u jednom trenutku bio dostigao cifru preko 100 miliona evra. Sada ova fabrika ne duguje ništa, stvoreni su preduslovi za njen održiv razvoj i sad ide projekcija na 300 održivih radnih mesta. Veliku pomoć imamo od Vojske Srbije, koja je jedan od najznačajnijih kupaca. Vojska se uključila u upravljanje FAP-om, tako da ova fabrika ulazi u odbranbenu industriju Srbije. To je dobar oslonac za ponovni oporavak Priboja i ono što je naš cilj i strategija predsednika Republike Srbije i Vlade je da Priboj opet bude industrijski centar i centar ovog dela Srbije”, izjavio je Rvović.

Rvović je rekao da je grad na Limu dobio Visoku školsku ustanovu, koja se nalazi na postoru Slobodne zone i u kojoj će se školovati mašinski inženjeri.

,,Svi oni koji odluče da se usavrše u ovoj školi imaće priliku pravog suštinskog dualnog obrazovanja u visokom školstvu. Ko god se pokaže kao dobar student i aktivno se uključi na pravi način studiranja ima sigiran posao, upravo tu u Slobodnoj zoni”, kazao je Rvović.

Prema rečima predsednika opštine u Slobodnoj zoni nisu subjekti koji jeftino plaćaju radnu snagu i da se tu ne rade prosti poslovi, već oni koji zahtevaju veliku stručnost i kvalifikovanu radnu snagu.

,,Za nas je ovo izuzetno bitno, jer želimo da sačuvamo i zadržimo mlade ljude. U narednom periodu hoćemo da u tom drugom pravcu, koji je dugotrajan proces, od Priboja napravimo i Univerzitetski centar. Imamo u planu da kupimo jedan objekat i prilagodimo ga za smeštaj i da stvorimo stvorimo dobre uslove za školovanje. Tu hoćemo da dovedemo državne univerzitete, odnosno, one univerzitete i fakultete koji će školovati pravu potrebnu radnu snagu, jer želimo da školujemo pravi kadar koji će moći da radi u Priboju ili bilo gde na svetu”, rekao je Rvović.

GZS