Zbog vremenskih neprilika rod maline ove godine je duplo manji, pa proizvođači kažu da cena ne sme biti manja od 170 dinara.

“Maline su prepolovljene i kilogram ovog voća malinare košta 140 dinara, kad dodamo pdv to znači da proizvođač i otkupljivač imaju minimalnu zaradu. Ova cena od 170 dinara je akontna i svakako mora ići na gore”, rekao je Dovrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Predstavnici ovog udruženja razgovarali su sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, koji je obećao rešenje i dogovoreno je da se odmah oformi tim za kontrolu tržišta koji će pratiti uvoz i izvoz maline i sprečiti monopol.

Dobrivoje Radović: Naše zarade na malini su minimalne sa cenom od 170 dinara

“Na sastanku u Vladi dogovoreno je da odmah nakon uređenja tržišta malina mora biti označena etiketom porekla, pa će na ovom voću stajati ’’100% proizvedeno u Srbiji. Moramo zaštiti našu malinu”, kaže Radović.

On dodaje da jedino što ide u prilog proizvođačima jeste činjenica da maline koje su preživele sneg, grad i obilne kiše imaju izuzuzetan kvalitet i apeluje da malinari budu obazrivi pri dogovoru sa dobavljačima jer će ove godine tržište diktirati mnogo više cene od trenutno ponuđenih.

I dok je minimalna cena maline odrđena na 170, cena kupine koju su tražili prozvođači je 100 dinara.

Glas zapadne Srbije