Pripreme za obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti, čiji je organizator Stalna konferencija gradova i opština u partnerstvu sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, ove godine će se održati od 16. do 22.septembra. Od prošle godine, u njeno obeležavanje uključila se i Opština Čajetina preko Saveta za bezbednost saobraćaja koji je osmislio i nove aktivnosti.

Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina će u obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti sprovesti akciju šetnje na koju će pozivati decu iz vrtića i škola, kao i sve sugrađane, da se aktivno priključe. U tu svrhu će glavna ulica u Čajetini biti zatvorena za saobraćaj na određeni vremenski period. Cilj šetnje je podsećanje na važnost zdravijeg načina života koji je okrenut većoj mobilnosti, ali i zaštiti životne sredine usled manjeg korišćenja prevoznih sredstava koji emituju štetne gasove u atmosferu.

„Ove godine osim pešačenja želimo da sprovedemo i takozvanu „Puzijadu“. „Puzijada“ nam je sinonim. To je prvi oblik mobilnosti, kretanja ljudi, odnosno dece, naših budućih sugrađana, i potpuno nam se uklapa u obeležavanje Nedelje mobilnosti. Predviđeno je da sprovedemo „Puzijadu“ dece od šest do 13 meseci, mada je dogovoreno da na 1. Puzijadu primamo i decu koja još ne puze kako bi vršili svojevrsnu promociju porodice i roditeljstva“, ističe Srđan Radović iz Savet za bezbednost opštine Čajetina. (Zainteresovani roditelji svoje bebe starosnog uzrasta od šest do 13 meseci mogu da prijave na broj telefona 064-168-20-10 a bliža obaveštenja mogu dobiti na FB stranici Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Čajetina.)

Ova ideja proitekla je iz saradnje Udruženja roditelja Užica sa Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina koji zajednički rade na zadatku stvaranja što zdravijeg i bezbednijeg okruženja za odrastanje i život dece.

“To je aktivnost jednog šireg broja ljudi, najpre opštine Čajetina kojoj dugujemo posebnu zahvalnost na podršci ove manifestacije, zdravstvenim radnicima Opštine, zatim TO Zlatibor koja je dala sjajnu pomoć i podršku, i mnogih drugih ljudi koji teže istom cilju kao i mi, a to je da nam deca budu srećna, zdrava i bezbedna.”

Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je „Pešačite sa nama“, a kako kaže Radović, puzanje i šetnja podsećaju na sve ono što time počinje: kretanje u društvu, druženje, zajedničke aktivnosti u prirodi kao što su trčanje, vožnja biciklima, jednom rečju: zdravije navike.

Podsećamo da je Evropsku nedelju mobilnosti u prethodnoj godini na različite načine obeležio rekordan broj gradova i opština iz Srbije – ukupno 21. Time su se naši gradovi i opštine priključili velikoj porodici gradova (od preko 2500) iz više od 50 država Evrope i sveta, koji se solidarišu sa principima održive urbane mobilnosti.

GZS / Zlatibor press