Predlog podele gradskog područja na tri mesne zajednice

Savet građana Požega i udruženje građana Sretenje organizuju javnu raspravu o predlogu podele gradskog područja na više mesnih zajednica. Otkupljenje je planirano za sutra veče u Klubu mladih sa početkom u 18 sati. Zdenka Kovačević iz Sretenja kaže da Mesna zajednica Požega nije u funkciji skoro 20 godina.

Oni su, zbog toga, pokrenuli inicijativu da se gradsko područje podeli na tri mesne zajednice i da se u narednom periodu izaberu saveti, urade statuti i da se gradsko područje vrati zakonom definisano pravo na postojanje aktivnih mesnih zajednica. Prilikom donošenja predloga o broju potencijalnih budućih mesnih zajednica, pošlo se od zajedničkih ciljeva pojedinih požeških reona iskazanih u uređenim strateškim planovima.

Zdenka Kovačević poziva sve Požežane da se uključe u diskusiju na ovu temu. Prilika za to će biti već sutra veče na javnoj raspravi na kojoj će govoriti Vojislav Raković, član saveta građana Požege, Slobodan Ilić, stručni konsultant na projektu i Nada Krasić, predstavnica opštine Požega.

„U saradnji sa urbanističkim odeljenjem u opštini Požega u obzir su uzeti urađeni strateški planovi. Došli smo do saznanja da problemi koji su navedeni su povezani sa samim centrom, to su: radovi na vašarištu, zelenoj pijaci, centru i trećem reonu“, kaže Kovačević.

Prema njenim rečima druga mesna zajednica obuhvatiće Borjak gde je Kotarski grm, Lisište, rasadnik i Marijanovića brdo. Treća mesna zajdnica koja je predviđena je Milovića livade i Zelenac prudovi, predeo od Skrapeža.

„Ovo je predlog. Mi očekujemo da će biti usvijen ove godine. Što znači, ako se to usvoji, sledeće godine ćemo se zalagati da se izvrše izbori u novonastalim mesnim zajednicama i da se izdvoje sredstva za njihovo funkcionisanje“, ističe Kovačević.

GZS