Požega, Arilje, Kosjerić i Ivanjica grade zajedno fabriku za preradu otpadnih voda

Užice je pre nekoliko godina prokockalo šansu da o tuđem trošku izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a sada mu se u dostizanju istog cilja pruža druga prilika. Ovoga puta u saradnji sa komšijskim opštinama.

Sednica Skupštine grada Užica zakazana je za danas, a trebalo bi da bude usvojen Predlog odluke o potpisivanju sporazuma o izgradnji regionalne fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenja koje će biti i u službi Požege, Arilja, Kosjerića i Ivanjice. Četiri lokalne samouprave iz Zlatiborskog i jedna iz Moravičkog okruga ovim projektom bi rešile jedan od najvećih ekoloških problema.

Kako nismo uspeli da iskoristimo prvu šansu i dobijemo 15 miliona evra za postrojenje, Ministarstvu za evropske integracije smo na našu inicijativu, u dogovoru sa preostale četiri opštine, predložili da se gradi regionalna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Predlog je prihvaćen, a ministarka Jadranka Joksimović uspela je da obezbedi novac predstudiju opravdanosti, koja je pokazala da je ovaj projekat isplativ i održiv i da vredi ići u realizaciju – objašnjava za “Blic” Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Sledeći korak, kaže on, biće da se preko istog ministarstva obezbedi oko tri miliona evra za izradu konačne studije opravdanosti i glavnog projekta, a uslov za to je da svih pet lokalnih samouprava stave potpis na predlog Međuopštinskog sporazuma o izgradnji sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Treba očekivati da će užički odbornici sutra na zasedanju Gradske skupštine dići ruke za ovaj sporazum, čime će Užice postati prvi od pet učesnika zajedničkog projekta koji je ozvaničio predlog, a Petković očekuje da isto uskoro učine i Požega, Arilje, Kosjerić i Ivanjica.

Najverovatnije će se u okviru regionalnog preduzeća graditi jedno postrojenje u Požegi koje bi prečišćavalo vode iz ove opštine, Užica i Arilja, i drugo koje bi koristili Ivanjica i Kosjerić. Vrednost projekta je 70 miliona evra i u njemu je, između ostalog, planiran novac za dogradnju glavnih kolektora i kanalizacione mreže na teritoriji svih pet lokalnih samouprava – objašnjava gradonačelnik Užica.

Najveći deo investicije, kaže Petković pozivajući se na informacije u Ministarstvu za evropske integracije, biće finansiran iz Fondova EU, dok će lokalne samouprave dati samo novac za eksproprijaciju zemljišta.

Zlatiborske Novine / Blic / Foto: MILOŠ CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA