Jedan od najznačajnijih srpskih slikara današnjice od sinoć izlaže u svom gradu povodom 40 godina stvaralaštva.

U Gradskoj galeriji u Užicu otvorena je retrospektivna postavka Radomira Vergovića (79), akademskog slikara i vajara, koju čini oko 300 radova – ulja na platnu, crteža, karikatura, postera, grafičkih rešenja za naslovnice knjiga.

Od oko 300 radova polovina su ulja na platnu

– Kad pogledam iza sebe, najviše mi nedostaje duh Užica izgubljen u ovih 40 godina. Nedostaje mi osećaj slobode, prijateljstva, ljubavi. Oni koji se smeju – srećni su, a na užičkim ulicama je sve manje nasmejanih. Zato sam se i povukao na Zlatibor, – kazao je Vergović na otvaranju izložbe.

Vergović: Patim za iščezlim duhom Užica

Umetničku karijeru Vergović je započeo daleke 1959. ali ne kao slikar ,već kao glumac – naturščik. Ostalo je upamćeno da je bio prvi filmski partner Milene Dravić, u filmu „Vrata ostaju otvorena“.

Akademski umetnik iz Užica bio je prvi filmski parner Milene Dravić

– Inspiracije za svoje slike Rade Vergović nalazi u svom užičkom zavijačju: slika oronule fasade nekada lepih i toplih kuća, slika užičke pijace, gradske lokalitete, Gimnaziju, Sokolanu, kafanu, vunovlačaru, bunare, česme i crkve, jorgovane i prozore. Ali slika i portrete svojih znamenitih zemljaka od Milutina Uskokovića, i Ljubomira Stojanovića, slikara Branka Popovića i Mihaila Milovanovića, sve do naših savremenika Zorana Gerzića i Stojana Tešića.

U isto vreme otiskuje se i van grada prenoseći na platna živopisne pejzaže Zlatibora, i Jelove Gore, slikajući Drinu, Uvac, Đetinju, Kosjerić, Trnavu, Kremna i Sirogojno. Gledajući tu Vergovićevu doslednu usredsređenost na lokalno, a svesni predrasude da se univerzalno nalazi samo u onome globalnom, ne možemo a da se još jednom ne podsetimo šta o tome – o odnosu lokalnog i univerzalnog – kažu koji su po prirodi svog posla najpozvaniji – reči su akademika Ljubomira Simovića povodom Vergovićeve izložbe.

Jedna od slika Radomira Vergovića

– Radomir Vergović je gradsko dete, potomak jedne plemenite multidisciplinarne umetničke loze, i sam mnogostruko talentovan i u večitom nedostatku vremena za slikanje. Njegova bujnost karakterističnija za pesnika nego za slikara, utelovila je jednu izvanredno ličnu „ut pictura poesis“ na njegovim slikama koja postaje nedokučiva u neposrednom kontaktu sa samim Vergovićem koji, otmeno tih, tu oluju drži dobro kontrolisanu unutar svog bića, – zapisala je istoričarka umetnosti Tamara Ognjević.

V.L. / blic.rs

1 thought on “Povodom 40 godina stvaralaštva: Retrospektivna izložba Radomira Vergovića u užičkoj Galeriji

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.