Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je podneo Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u opštini Požega, jer sumnja da je počinjeno krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.

Kako se navodi, informacije koje je Poverenik tokom postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti prema Centru za socijalni rad Požega i Sportsko-kulturnom centru Požega dobio ukazuju na to da su lični podaci građana dostavljani opštini Požega na zahtev iz opštine.

„Ti podaci, među kojima i oni zakonom predviđeni kao naročito osetljivi, podaci o socijalnoj i materijalnoj obezbeđenosti, novčanoj pomoći i slično, kasnije su učinjeni dostupnim neograničenom krugu lica, tako što su objavljivani na Fejsbuk stranici ‘Glas Požega'“, stoji u saopštenju.

Šabić navodi da opština u postupku nadzora, ni nakon ponovljenog zahteva, nije odgovorila na pitanja po kom pravnom osnovu i u koju svrhu vrši prikupljanje i obradu ovih ličnih podataka, kao i da li ih je i na koji način ona učinila dostupnim za objavljivanje na Fejsbuk stranici „Glas Požega“.

Zbog toga će, najavio je, protiv predsednika opštine biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Tanjug

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.