Poljoprivrednici uzeli pod zakup još 215 državnih hektara

U novovaroškom kraju i ove jeseni je veliko interesovanje za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, čime je nastavljen trend prisutan poslednjih nekoliko godina. Na nedavnoj licitaciji na 15 godina iznajmljeno je 215 hektara, a zakupci su većinom gazdinstva koja se aktivno bave poljoprivredom.

Opština Nova Varoš ovaj put u zakup je ponudila 1.645 hektara zapuštenih pašljaka i oranica. Na licitaciji su se našle 302 parcele različite površine i kvaliteta, u 32 katastarske opštine, a početna cena zakupa kretala se u rasponu od 150 do 7.152 dinara. U prvom krugu krajem oktobra, kada su bili strožiji uslovi, niko se nije javio, ali je na ponovljeni oglas početkom decembra stiglo tridesetak zatvorenih ponuda.

U drugom krugu pravo učešća su imala sva fizička i pravna lica koja su upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava i koja se nalaze u aktivnom statusu najmanje tri godine. Shodno zakonu to je bio jedini uslov, pa je zbog velikog interesovanja prosečna izlicitirana cena zakupa premašila 9.000 dinara po hektaru. Izlicitirani iznos zakupnine plaća se na godišnjem nivou, a zakupljeno zemljište može se koristiti isključivo za poljoprivrednu proizvodnju- kaže Ermin Hadžalić, iz Kancelarije za privredu i lokalni ekonomski razvoj, zadužen za ove poslove.

Parcele u zakup uzelo je 13 fizičkih lica, a iznajmljeni hektari su u Ljepojevićima, Božetićima, Komaranima, Bistrici, Bukoviku, Drmanovićima, na Brdu… Rekorderi su Novak Pejović sa Zlatara, koji je zakupio 50 hektara, i njegov rođak i komšija Dušan Pejović, zakupac 40 hektara.

Novak Pejović i njegov otac Miloš godinama se uspešno bave stočarstvom. Na svojih pet hektara u Bulatovićima na Zlataru ne mogu da ishrane stoku, pa su prinuđeni da uzimaju zemlju u zakup. Trenutno imaju 14 govedi, 75 ovaca i 30 jagnjadi, a čuvali su svojevremeno i po 300 grla krupne i sitne stoke. Na nedavnoj licitaciji on je uzeo u zakup 25 hektara na Zlataru, prema Vodenoj poljani. Drugih 25 hektara zakupio je u Komaranima i ovde će leti da dogoni ovce na pašu.

U zakupu od ranije imam i 16 hektara koje sam uzeo od komšija iz Drmanovića, ali bojim se da mi to neće biti dovoljno da prehranim stado mada za zimu ukosim i po 400 tovara sena. Decenijama smo uzimali u zakup „Poljoprivredino“ zemljište, ali je zadruga dobila novog vlasnika pa smo morali da tražimo drugo rešenje – kaže Pejović.

Pejović kaže da su uslovi pod kojima se izdaje državno poljoprivredno zemljište odlični. To je po njemu i jedan od razloga što je iz godine u godinu sve veće interesovanje poljoprivrednika. Porast u broju zakupaca i zakupljenih parcela primetan je i u većini drugih opština u Srbiji.

-Parcele se sada nude u zakup na 15 godina, pa poljoprivrednici mogu da planiraju proizvodnju na duži period, što nije slučaj prilikom zakupa zemljišta u privatnoj svojini- kaže Pejović.

A do samo pre par godina konkurs lokalne samouprave u Novoj Varoši kod poljoprivrednika je prolazio nezapaženo.

Od pre četiri godine, međutim, broj zainteresovanih se lagano povećava, pa je ove zakupljeno rekordnih 215 hektara. Pre toga poljoprivrednici su u zakup uzeli 279 hektara, a najviše 2019. kada je izlicitirano 147 hektara. Ovo su brojke koje raduju, posebno ukoliko se zna da se desetak godina pre toga na oglas bukvalno niko nije javljao – kažu u 215 državnih hektara.

Zlatiborske Novine / Varoške novine