Počeli radovi na uplitanju glavne sajle za gondolu

Radovi na najznačajnijoj investiciji u turizmu Srbije u ovoj deceniji privode se kraju. U JP „Gold gondola Zlatibor” očekuju da zlatiborska gondola prve putnike preveze početkom naredne godine.

Krenulo se sa radovima na uplitanju glavne sajle preko Ribničkog jezera do vrha Tornika. Na terenu su bili prisutni predstavnici sva tri izvođača radova. Nakon toga prelazi se na podizanje sajle na drugom delu, trasom od međustanice do početne stanice u centru. Aktivnosti se ubrzano odvijaju. Svi građevinski i mašinski radovi će biti završeni do kraja godine.

Završena je i studija „Analiza mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije za napajanje sistema Gold gondole’’, kojom je na osnovu višemesečnih proučavanja zaključeno da je sunčeva energija najbolje rešenje. Plan je da Gold gondola u potpunosti bude ekološki projekat i da ni na koji način ne ugrožava životnu sredinu nego pozitivno utiče na nju. Nastojaće se da u narednih godinu dana bude pripremljeno sve kako bi ušteda energije bila veća. Upravna zgrada, čija je izgradnja u planu u narednom periodu, a koja će se nalaziti u sklopu početne stanice, takođe će koristiti solarnu energiju za funkcionisanje.

Uporedo sa svim radovima koji se trenutno izvode priprema se dokumentacija za tehnički pregled i tehnički prijem. Prikuplja se sve što je neophodno za upotrebnu dozvolu, da bi i taj deo bio spreman do kraja ove godine. Cilj je da sve bude pripremljeno i privedeno kraju na vreme, da bi početkom godine uživali prvo u otvaranju, a potom i vožnji najdužom panoramskom žičarom na svetu.

Zlatibor Press / Zlatiborske Novine