OTKRIVAMO Nikolić širi biznis, planira gradnju JOŠ JEDNE MINI-ELEKTRANE

Prostornim planom opštine Arilje predviđeno je da na reci Panjici firma “VSP Energy” Lučani, iza koje navodno stoje bivši predsednik Tomislav Nikolić i njegov najbliži saradnik Nedeljko Tenjović, pored mini-hidrocentrale koja je skoro završena, izgradi još jednu, manju, snage 107 megavata.

Ovaj dokument je zbog zahteva ove kompanije promenjen bez potpune javne rasprave, iako su meštani naknadno pokušali da ga ospore. Nisu uspeli jer, prema njihovim navodima, sve to je inicirao Tenjović, sadašnji direktor Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, koji je iz ovih krajeva, kako bi se njegova i ideja njegovog šefa Tome Nikolića o izgradnji mini-elektrana, realizovala. Njih dvojica su za stanovnike Dobrače, na čijoj teritoriji će i ovaj drugi objekat za proizvodnju struje da se podigne, kažu da je lokacija već određena i da se sređuje teren kako bi uskoro počela gradnja iako nije dobijena građevinska dozvola. Za njih neće biti iznenađenje da radovi i na ovoj mini-centrali, kao i na prvoj, uskoro počnu bez ovog papira, jer posledice kršenja zakona zvanični investitor nije snosio zbog skrivenih, odnosno Nikolića i Tenjovića. Da nije tako, poštovao bi se zakon po kome je gradnja bez građevinske dozvole krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina a prema Zakonu o ozakonjenju sve što je podignuto bez ovog papira ne može da se legalizuje već samo sruši. Umesto rušenja i zatvora, investitor “VSP Energy” će centralu, koju je gradio na divlje, za mesec dana pustiti u pogon i po povlašćenim cenama dobijati pare od EPS, iako je građevinska inspekcija u septembru prošle godine zabranila dalje radove.

Kanjon reke Panjice
Kanjon reke Panjice

Naši izvor iz lokalne samouprave Arilja tvrdi da na radikalniji potez, odnosno rušenje nisu smeli da se usude jer je bilo velikih pritisaka iz određenih centara moći.

– Građevinska inspekcija je morala da izađe na teren jer se radilo o prijavi meštana koji su ogorčeni zbog izgradnje ove mini-hidrocentrale koja je uništila priobalje, ali i biljni i životinjski svet Panjice. Umesto da se primeni zakon, od toga se odustalo jer je Tenjović u ovom kraju bog i batina. Javna je tajna da je i on u ovom projektu pa je građevinska inspekcija samo formalno zabranila radove, a suštinski gledala kako niče hidrocentrala. Kolike su razmere tog uticaja ali bahatosti pokazuje podatak da je investitor tražio izdavanje građevinske dozvole bez ikakvog dokumenta, čak i bez uplačene takse. Naime, nisu ni projekat dostavili i druge papire, koje zakon nalaže, već samo najobičniji zahtev. Službenici opštinske uprave su pokazali hrabrost bar da ih na papiru odbiju, ali to za njih nije bila prepreka da se počne sa gradnjom centrale. Nakon velikih pritisaka na lokalnu samoupravu, građevinska dozvola je morala decembra prošle godine da se da, kada je objekat više od polovine bio završen. Pritisci su bili i na meštane koji su javno govorili da se Nikolić i Tenjović kriju iza divlje, da ih ne spominju. Bilo je čak i pretnji tužbom jer njih nema zvanično u papirima. Nema ih u papirima, ali ih na terenu ima i to sa obezbeđenjem gde kontrolišu rada. Pitanje je zašto ako oni nisu finansijeri celog projekta – navodi naš sagovornik.

Sa njim se slažu i meštani Dobrače koji upozoravaju da na lokalu mnogi moćnici zarad sopstvenih interesa nanose štetu aktuelnoj vlasti.

– Pitanje je šta do predsednika Srbije stigne i da li on zna šta rade njegove partijske kolege. Nikoliću i Tenjoviću nije dovoljno para od jedne centrale već hoće i drugu. Pri tom niko ih ne juri što je Panjica njihovom investicijom uništena i što ne liči više na sebe. Pretvorena je u pustoš da bi se neko obogatio. Nekim ljudima nije dovoljno što im država plaća visoke plate, skupe vile i stanove, obezbeđenje i besne automobile sa kojima krstare po Dobrači, već hoće i preko struje da izvuku novac. Što je mnogo, mnogo je, a ako i ova druga mini-centrala bude izgrađena bez papira, onda je jasno da su pojedinci iz vlasti zaštićena vrsta, iznad zakona i države. Tenjovići su to od 2012. godine i njima je očigledno sve dozvoljeno – kaže meštanin D. J. 

Opština: U planu predviđene dve mini-elektrane

Iz Opštinske uprave Arilje je za “Blic” potvrđeno da je planirana izgradnja još jedne mini-hidrocentrale na Panjici.

– Prostornim planom opštine Arilje na reci Panjici su predviđene dve mini-elektrane. Za drugu mini-elektranu pod nazivom “Stakići” je obavezna izrada urbanističkog projekta. Na kojim parcelama će ona tačno biti, znaće se tek posle razrade urbanističkog projekta. Do današnjeg dana se nije pristupilo izradi predmetnog urbanističkog projekta za mini-elektranu “Stakići” niti je izdat bilo kakav dokument za ovu lokaciju od strane Opštinske uprave opštine Arilje – kažu u Opštinskoj upravi.