Opština Arilje još uvek odoleva, nije uvedena vanredna situacija: Četiri zaražene bebe u stabilnom stanju, nemaju upalu pluća

Nakon zasedanja Štaba za vanredne situacije odlučeno je da u opštini Arilje još uvek ne bude uvedena vanredna situacija.

Broj novoinficiranih korona virusom je i dalje dvocifren, ali je duplo manji u odnosu na prošlu sedmicu kada su u jednom danu zaražene 43 osobe.

Stanje se i dalje pomno prati, a Štab ponovo zaseda u sredu.

Imamo taj blagi pad zaraženih, u narednim danima očekujemo da će sprovedene epidemiološke mere da urode plodom i da će broj inficiranih biti još manji. Nadležne isnpekcije već rigorozno sprovode neophodne kontrole, očekujem da se izborimo bez uvođenja vanredne situacije. Ono što je jedino dobro u svemu ovome jeste da većina zaraženih ima blage kliničke slike i nema nikakve komplikacije izazvane virusom – rekao je Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Od 15. februara broj novoinficarnih u Arilju je preko 200, a većinu zaraženih su deca, među kojima i nekoliko beba.Korona virusFoto: Profimedia

Njihovo stanje je stabilno, četiri bebe su zaražene, tri su na kućnom lečenju, a jedna još uvek u užičkoj bolnici. Nijedna nema upalu pluća. Zaraženo je 36 đaka koji pohađaju osnovnu školu i pet srednjoškolaca. Njihova klinička slika je takođe stabilna – naglasio je Maslar.

U opštini Arilje od početka epidemije registrovano je ukupno 1819 slučajeva zaraze, u januaru ove godine evidentiran 181 potitivan test, dok je u prvih 15 dana februara ta cifra već premašena.

Do sada je Arilju vakcinisano 1.373 ljudi, a njih 700 je revakcinisano.

Zlatiborske Novine / RINA / Foto: Profimedia