Nema seče drveća, nova stabla u parku Vojvode Vuka

Grad izašao u susret zahtevima žitelja Varoš kapije koji prekidaju blokadu radova na Topličinom vencuAutor: D. M. – D. A.utorak, 04.06.2019. u 15:00.

Građani Topličinog venca konačno mogu da odahnu i pohvale se da je njihova borba za očuvanje parka Vojvode Vuka dala rezultate – drveće neće biti posečeno niti će taj deo grada sa okolnim ulicama biti pretvoren u pešačku zonu. Ovakav obrt usledio je posle sastanka predstavnika inicijative „Pešaci nisu maratonci”, koji od prošlog septembra predvode maltene gerilsku borbu sa majstorima koji su okupirali strogi centar grada, sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem i direktorom JKP „Zelenilo Beograd” Slobodanom Stanojevićem.

Zato žitelji prekidaju blokadu obnove Topličinog venca i parka Vojvode Vuka, pod uslovom da se gradska vlast strogo pridržava dogovora.

– Upozoravamo da ćemo radove prekinuti u svakom trenutku ukoliko utvrdimo da gradska vlast planira da dogovor prekrši.

Žalimo što smo zakasnili da predupredimo ogromnu štetu koju stvara zatvaranje pravca koji čine deo Topličinog venca od Pop-Lukine do Čubrine i deo Vuka Karadžića od Čubrine do Gračaničke – navodi se u saopštenju inicijative „Pešaci nisu maratonci”.

Da bi grad izašao u susret ogorčenim stanovnicima Starog grada žrtvovao je projekat austrijskog arhitekte Borisa Podreke prema kojem je trebalo da bude preuređen park. Ljudi iz službe gradskog urbaniste i „Zelenila” sačinili su novi projekat, kaže Stojčić.

– Prema novom rešenju biće manje građevinskih intervencija u parku od onih koje je predvideo Podreka. Postojeće drveće nećemo seći, posadićemo novo. Naš projekat predviđa za 15 odsto više stabala nego što ih je sada, odnosno za 30 procenata više od Podrekinog rešenja. Preuređenje će koštati 60 miliona dinara što je za 140 miliona manje od prvobitnog projekta. Park će biti obnovljen 1. septembra – naglašava Stojčić i tvrdi da je obavestio Podreku da se od njegovih ideja za rekonstrukciju parka Vojvode Vuka zasad odustalo.

Do okončanja obnove Topličinog venca trebalo bi da bude poznato i gde će biti postavljene skulpture Olge Jevrić. Podreka je prostor od 3.700 kvadratnih metra oivičen ulicama Vuka Karadžića, Carice Milice i Topličin venac osmislio tako da se utopi u buduću pešačku zonu u centru i da bude omaž Olgi Jevrić, vajarki i akademiku. Desetak njenih skulptura trebalo je da krasi park sa fontanom, zelenim pergolama…

– Još nismo odlučili da li će skulpture Olge Jevrić biti u parku ili u nekoj od obližnjih ulica pešačke zone – navodi Stojčić.

To što su „Pešaci nisu maratonci” dobili bitku ne znači da su stavili tačku na svoje zahteve. Oni apeluju da gradska vlast počne da ispravlja brojne ozbiljne propuste u projektovanju rekonstruisanih ulica na Varoš kapiji: akumulacija đubreta na ulici, nemogućnost pristupa hitnih službi, dostave robe trgovinama i ugostiteljskim objektima, nepostojanje mesta za kratko zaustavljanje, zagušeni pristup javnoj garaži…