Blage kazne, puštanje na slobodu dok čeka da ode u zatvor, neozbiljno shvatanje vapaja Jelene Grbić (38) koju je maltretirao Ivan Radovanović (35) doveli su do ubistva nesrećne žene.

Slučaj iz Kosjerića gde je Ivan Radovanović (35) godinama zlostavljao Jelenu Grbić (38), svoju bivšu nevenčanu suprugu, primer je brutalnog nasilja koje je eskaliralo monstruoznim ubistvom.

Kako kaže izvor „Blica“ upoznat s radom institucija, u ovom slučaju ima suštinskih propusta.

– Blagonaklono postupanje institucija dovelo je do fatalnog ishoda. Prvi ozbiljan propust učinjen je u maju 2017. godine prilikom donošenja druge presude Radovanoviću za nasilje u porodici, i to prvo od suda, a onda i od tužilaštva. Sud je blagonaklono odmeravao kaznu, isto tako odlučivao o pritvoru i bez previše posvećenosti postupao u smislu „daj da završimo predmet“ ne sagledavajući širu sliku ove kompleksne priče – kaže izvor „Blica“ upoznat s istragom.

Prema rečima našeg sagovornika, sud je Radovanoviću, koji je već osuđen za nasilje u porodici 2015. godine, dve godine kasnije, kad je nasilnik postao sve brutalniji i agresivniji i počinio čak dva dela nasilja u porodici, dodelio kaznu na granici zakonskog minimuma.

Kako pojašnjava naš sagovornik, blaga kaznena politika podstiče i ohrabruje nasilnike umesto da štiti žrtvu. Ovako „ohrabrujuće“ tretiranje nasilnika nastavljeno je i dalje sve do tragičnog ishoda.

Prema tvrdnjama našeg izvora, još veći propust učinjen je kada je sud u postupku iz maja 2017. godine našao da su zbog potpunog priznanja okrivljenog prestali da postoje razlozi za određivanje pritvora. Nije jasno po kom osnovu je okrivljenom koji je već osuđen za nasilje u porodici i protiv koga se vodi postupak za dva ista krivična dela bio određen pritvor?!

I sam Zakon o krivičnom postupku ukazuje na to: „Pritvor se može odrediti protiv lica za koje postoji osnovana sumnja da je učinio krivično delo ako: …. osobite okolnosti ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ili učiniti krivično delo kojim preti“.

– Pritvor je tada morao da traje do upućivanja Radovanovića na izdržavanje kazne zatvora, u koju bi mu bilo uračunato i vreme provedeno u pritvoru. Sve to zbog toga što je sve što je do tada Radovanović uradio nesrećnoj ženi ukazivalo na to da će u kratkom vremenskom periodu ponovo napasti – navodi izvor „Blica“.

Ipak, suprotno svemu navedenom i zakonu, sud utvrđuje da nema više razloga za pritvor i monstruma pušta na slobodu određujući mu blažu meru – zabranu prilaska.

Na sve to tužilaštvo nije podnelo nijednu žalbu.

Ovakav propust se vremenom sve više uvećavao i komplikovao, jer su institucije reagovale blagonaklono. Pravi trenutak je propušten i situacija je nastavila dalje da se komplikuje, sve do brutalnog ubistva.

Prema rečima našeg izvora, tužilac je morao da izjavi žalbu i traži da okrivljenom bude izrečena kazna u dužem trajanju.

– Kada neki okrivljeni dobija maksimalno zaprećenu kaznu ili bar kaznu bližu zakonskom maksimumu? Kome se za nasilje u porodici za pretnju smrću oružjem utvrđuje kazna od četiri ili pet godina ako ne u ovom slučaju – zaključuje naš sagovornik.

Ubio ju je čekajući da ode u zatvor

Ivan Radovanović (35) iz Kosjerića, osumnjičen za svirepo ubistvo Jelene Grbić (38), trebalo je nekoliko dana pre zločina da ide na drugo izdržavanje zatvorske kazne, zbog prebijanja majke troje dece. Dva puta je osuđivan za nasilje u porodici, izdržao je prvu kaznu, izašao iz zatvora u februaru i opet je nesrećnu ženu pretukao. Nažalost, sada ju je ubio i troje maloletne dece ostavio bez majke. Radovanović je u noći između nedelje i ponedeljka upao u kuću Jelene Grbić u kojoj je ona živela sa tri sina. Deca su pokušala da ga zaustave, ali nasilnik je ostvario svoje pretnje.

Bojana Bogosav / blic.rs

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.