Predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković izjavio je da će u Arilju turska firma Erteks izgraditi pogon, u kome će posao naći oko 400 radnika.

„Ono što je moj prethodnik sa svojom ekipom započeo mi nastavljamo. U Arilje dolazi predstavnik turske kompanije Erteks sa kojom je potpisan memorandum o saradnji u junu ove godine. Ova kompanija se bavi proizvodnjom eko kože i planirano je da u ovoj fabrici zaposli oko 400 radnika“, rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik opštine Arilje nakon izvršene primopredaje dužnosti posle ostavke Zorana Todorovića.

Nedeljković je istakao da je opština obezbedila lokaciju i da je potrebno da se to zemljište sa poljoprivrednog prevede u građevinsko.

„Obratili smo se ministarstvu, i ovih dana očekujemo završetak tog procesa. Ako sve bude išlo po planu, gradnja proizvodnih pogona bi trebalo da krene početkom sledeće godine. Oprema je stigla, trenutno se nalazi u Beogradu. Sada se traži magacin u Arilju gde bi bila smeštena dok ne počne gradnja“, precizirao je prvi čovek opštine Arilje.

Prema njegovim rečima, ukoliko sve bude išlo planiranom dinamikom izgradnja pogona planirana je početkom sledeće godine.

Turski investitori očekuju da će se čak 80 odsto celokupne proizvodnje izvoziti na evropsko i rusko tržište, a da mesečcni izvoz bude veći od dva miliona evra.

Prilikom potpisivanja memoranduma najavljeno je da će fabriku opremiti najsavremenijom tehnologijom i da će se posebno voditi računa o ekologiji.

Osim postojećih, kupljeni su i dodatni filteri za prečišćavanje otpadnih voda koji su čak i iznad standarda Evropske unije.

Fabrika će se prostirati na 3.000 kvadratnih metara, na oko dva hektara zemljišta.

Tanjug