Mitrovac na Tari: Radi škola skijanja

Po tradiciji, tokom zimskog školskog raspusta, u tarskom turističkom naselju Mitrovac radi Škola skijanja u okviru akcije „Svi na sneg“. Organizator je Skijaško planinarski kub Tara.

Ovo je 19. godina kako SPK Tara organizuje akciji „Svi na sneg“. Cilj joj je da što vše dece boravi na planini u izuzetnio zdravoj sredini i da nauči osnovne elemnte iz skijanja. Uobičajeno je da imamo tri sedmične smene. Deca svaki dan kreću iz Bajine Bašte u 9 časova i 30 minuta ispred Vatrogasnog doma i autobusom „Koča prevoza“ stižu na Mitrovac. Povratak je u 14 časova i 30 minuta. Na Mitrovcu koristimo dve staze za rad. Na manjoj deca stiču prvo zanje iz skijanja, a na onoj sa žičarom rade napredne grupe. Tokom ovogodišnjeg zimskog raspusta Školu skijanja pohađalo je 70 mladih skijaša. Pošto je raspust zbog gripa produžen, pokušaćemo da i tu sednicu iskoristimo da ukjljučimo u rad joj jednu grupu. Pokušavamo da deca steknu naviku da borave na planini i nauče da se skijaju. To je jedan od najboljih načina da se sačuvaju od virusa i ojačaju svoj organizam – kaže profesor fizičke kulture Branko Stevanović uz koga su njegove kolege Milutin Čečarić i Dušan Ordagić.

Prifesor Stevanović smatra da bi svakodnevno bar 100 dece iz Bajine Bašte trebalo da boravi na Tari i skija se. On očekuje veću podršku Sportskog saveza i Dečjeg odmarališta na Mitrovcu kako bi akcija „Svi na sneg“ bila još masovnija.  Ističe da mnogi gradovi u Srbiji obezbeđiju besplatan odlazak na skijanje deci školskog uzrasta.

Sestre Kovačević

Među polaznicima Škole skijanja su i sestre Marija i Ikonija Kvačević, učenice 8. i 6. razreda osnovne škole. Obe su aktivne sportistkinje. Marija je karatistkinja, a Ikonija odbojkašica

Uključile smo se u Školu skijanja na Tari pre tri godine. Za to vreme naučile smo dosta i sada  dobro skijamo samostalno. Puno nam znači boravak na planini – objašnjava Marija Kovačević.

Krsman Vasiljević i Maša Jelić, su učenici drugog, a Tanja  Milivojević i Mateja Matić prvog razreda. U njihovoj grupi je trećak Luka Leontijević i šestakinja Ivana Milovanović.

Naša ljubimica je Sofija Filipović koja je tek napunila pet godina života a u skijanje se uključila sa svega tri i po godine. Prelepo nam je. Staza je odlična, vreme sunčano, mnogo lepše nego u Bajinoj Bašti – ističe Ivana Milovanović.

Profesor Branko Stevanović sa najmljađom skijašicom petogodišnjom Sofijom Filipović

U trećoj smeni bilo je trinaestoro dece  koja su prvi put  došla na skijanje. Oni su prve skijaške korake pravili na stazi lociranoj pored Centralnog paviljona.

Za pet dana deca nauče da koriste skije i da sama savladaju kraće i manje strme deonice pre nego što izađu na zahtevnije staze. Trude se da što više nauče, slušaju instruktore, jednom rečju divna su – kaže profesor Dušan Ordagić.

Napredna grupa skijaša

Milan Andrić / Zlatiborske Novine