Miroslav Đunisavljević pobednik 14. Trubačkog sabora na Кolovratu

Miroslav Đunisijević (14) iz Arilja pobednik je ovogodišnjeg trubačkog sabora na Кolovratu. Stručni žiri ocenio je da je Miroslav ove godine svirao tehnički dobro i kvalitetno, ali da je pokazao da se truba svira pre svega srcem.

“Za mene kao mladog trubača ovo je neviđeni podstrek, ova nagrada mi puno znači i nastaviću da se trudim i vežbam kako bi i dalje osvajao nagrde. U ovakvoj konkurenciji pobediti to je za mene i moj orkestar veliko priznanje”, u dahu kaže mladi Đunisijević.

Pobednik 14. Sabora trubača na Kolovratu, Miroslav Đunisijević, foto: GZS i PP Media

Na ovogodišnjem 14. po redu nadmetanju učestvovalo je 10 trubačkih orkestara iz zapadne Srbije.

Iako ove godine Кolovrat nije bio predtakmičarski centar za veliki Sabor trubača u Guči, ponovo je okupio veliki broj trubačkih znalaca koji veruju da ko bar jednom pobedi na Кolovratu ima svetlu budućnost.

“Prošle godine, upravo na ovom takmičenju sam pobedio i iste godine osvojio Zlatnu trubu u Guči. To je dovoljan razlog da dođem ponovo. Ono što ovo takmičenje izdvaja od drugih, jeste pre svega dobro druženje i dobrodošlica ovdašnjih ljudi koji žive za ovu manifestaciju”, kazao je Marko Trnavac.

Marko Trnavac, foto: GZS i PP Media

Isto mišljenje ima i njegov kolega Ivan Đenadić koji je takođe odavde krenuo put slave i učesnik je na ovom trubačkom festivalu od njegovog osnivanja.

Ivan Đenadić, foto: GZS i PP Media

Trubački sabor na Кolovratu pokrenula je nekolicina lokalnih entuzijasta i pre svega zaljubljenika u ovaj limeni instrument. Pa iako se i danas uglavnom sve svodi na njihov entuzijazam ovo takmičenje živi i uvek je dobro posećeno, a trubači se rado odazivaju.

Jedan od osnivača sabora na Kolovratu, Jovan Radulović, foto: GZS i PP Media

“Sve dok postojimo i dok smo živi truba će se svirati na Кolovratu, bez obzira da li će nam lokalna samouprava izaći u susret ili ne”, tvrdi jedan od osnivača ove manifestacije Jovan Radulović i dodaje da su za iduću godinu već u planu brojne novine.

“Namera nam je da sledeće godine za 15. jubilarni festival, obogatimo program i eventualno produžimo trajanje na dva dana. Ovo je jedna od manifestacija po kojoj se Prijepolje prepoznaje”, ističe direktor TO Prijepolje Nebojša Svičević.

Direktor Turističke organizacije Prijepolje, Nebojša Svičević, foto: GZS i PP Media

Inače, vremenski uslovi nisu išli na ruku organizatorima, ali kiša i hladno vreme nisu sprečili najvernije zaljubljenike u ovaj instrument da dođu i uživaju u zvucima trube. Nakon takmičenja usledio je koncert Poseban aplauz i trubačkog orkestra Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte koji je sve prisutne podigao na noge, a vrlo brzo razvilo se i veliko kolo.

Nakon zvaničnog takmičarskog i revijalnog dela manifestacije narodno veselje nastavilo se pod šatrama i ugostiteljskim objektima do ranih jutarnjih sati.

GZS i PP Media