Miljan pčelari 57 godina

Među pčelarima Zapadne Srbije ime Milijana Savića iz Zlakuse kod Užica dobro je poznato. Reč je o pčelaru veteranu koji pčelari unih 57 godina. Poseduje 400 Dadan Blatovih košnica. Deo njih smešten je u 5 selećih paviljona.

Iz iskustva mogu da kažem, mada se mnogi ne slažu sa tim, da je za naše podneblje najbolja Dadan Blatova košnica. Ušao sam u godine kada ne mogu da stignem sve da uradim. Sinovi ne žele da se bave pčelarstvom. Na sreću, tu je unuk Dragan, magistar farmacije. On je moj naslednik. Ja nikad nisam proizvodio matice. Kupovao sam ih od vrsnog pčelara Milete Markovića. Od pre dve godine uspešno ih proizvodi unuk Dragan – kaže Milijan Savić.

U dugoj pčelarskoj karijeri Milijan je imao puno dobrih rodnih godina, ali je bilo i vrlo loših.

Poslednjih godina najmedonosnije su bile 2015. i 2018. godina. U tim godinama 200 proizvodnih košnica dalo je prinos od 17 tona meda, u proseku po košnici bilo je 85 kilograma. Najbolja je bila 1985. godina tada sam imao 102 kilograma po košnici. Dve godine kasnije taj prosek je iznosio 97 kilograma. Najlošija je bila 1978. godina kada od 200 košnica nisam imao ni šolju meda – veli Milijan.

Ovaj vremešni pčelar žali se na 2019. godinu. Kaže da mu je od trovanja stradalo 50 društava na pašama u Banatu i Fruškoj gori i da su i ostala  društva  oslabljena.

Milijan Savić sa mladim pčelarem Danijelom Marjanovićem iz Bajine Bašte

Zazimili smo 400 košnica. Nadamo se da neće biti većih gubitaka. Sigurno je da ćemo imati dosta problema oko prolećnog razvoja i pripreme za narednu pašu – ističe Milijan.

Presudan kvalitet matice

Poznato je da se visok prinos meda može ostvariti ukoliko društvo ima dobru maticu.

U prinosu je presudan kvalitet matice. Moje iskustvo kaže da matice u selećem pčelarenju treba menjati nakon dve pašene godine. U stacioniranom pčelarenju to treba činiti nakon tri godine – naglašava Milijan Savić.

Milan Andrić / Zlatiborske Novine