Lukić: Tunel ispod Kadinjače prioritet, Filipović: pripremamo svu potrebnu dokumentaciju, čekamo datum početka radova

Narodni poslanik Mladen Lukić iz Bajine Bašte je tokom rasprave o amandmanima na predlog Zakona o građevinskim proizvodima obrazloži potrebu i značaj izgradnje tunela ispod Kadinjače. On je istakao da je osnovni preduslov razvoja jedne opštine izgradnja putne infrastrukture. Lukić je objasnio da je suštinski prioritet za opštinu Bajina Bašta, izgradnja tunela ispod Kadinjače.

“Nema dolaska investitora, razvoja turizma, poljoprivrede i ostalih privrednih grana ako nosioci tog razvoja nemaju kuda doći, a sami proizvođači ne mogu lako plasirati svoje proizvode”, kazao je Lukić.

Narodni poslanik je kazao da bi izgradnjom ovog tunela bio skraćen put između Bajine Bašte i Užica za šest kilometara a vremenski za 15 do 20 minuta.

“Njime bi se izbeglo niz rizičnih “lakat” krivina na Kadinjači koje snegovi znaju da učine teško prohodnim i koje žiteljima ovog kraja ali i drugim vozačima koji se nađu na ovoj deonici zadaju velike muke, posebno tokom zime kada je taj put često neprohodan posebno za šlepere i kamione sa prikolicom”, naglasio je Lukić.

Značaj izgradnje ovog tunela od višestrukog je značaja jer bi se na taj način izbegle opasnosti prilikom transporta teških bolesnika i hitnih slučajeva iz Bajine Bašte do Užica kolima Hitne pomoći.

“Zamislite samo kako je budućim majkama koje u zimskim mesecima moraju da pređu Kadinjaču kako bi se porodile u Užicu jer je tamo Zdravstveni centar”.

Lukić je precizirao da bi planirani tunel ispod Kadinjače bio dug 1350 metara, i da je vrednost investicije po generalnom projektu oko 26 miliona evra.

“Ovih dana se očekuje da bude završen glavni projekat i nadam se da će se nakon njegovog završetka pristupiti gradnji ove veoma značajne ivesticije za Bajinu Baštu ali i Užice. Ulaz iz pravca Bajine Bašte, računajući pristupni put, bio bi u ataru sla Zaglavak a izlaz u Volujačkom Polju na teritoriji grada Užica”, rekao je narodni poslanik.

Filipović: Probijanje tunela za Bajinu Baštu od životno pitanje

Predsednik opštine Bajina Bašta ističe da je probijanje tunela ispod Kadinjače životno pitanje i da u lokalnoj samoupravi aktivno rade na obezbeđivanju svih potrebnih dokumenata.

“U toku je izrada plana detaljne regulacije i eksproprijacije. Za mesec dana svi elementi trebalo bi da budu završeni”, kaže predsednik opštine.

On je istakao da nakon toga, po „žutom fidiku” opština može da raspiše javne nabavke koje podrazumevaju projektovanje i izgradnju.

“Postoji još jedna faza u projektu, a to je izrada izvođačkog ili glavnog projekta. Taj projekat za izvođenje sadrži još neke mikroelemente koji moraju biti sadržani prilikom izgradnje tako bitne saobraćajnice kao što je tunel”, tvrdi Filipović.

On je istakao da početak građevinskih radova isključivo zavisi od Vlade RS, ali da su u lokalnoj samoupravi učinili sve kako bi spremno dočekali taj datum.

“Mi nismo sedeli skrštenih ruku kada je u pitanju sama izgradnja, kod nas su u gostima bili predstavnici azerbejdžanske kompanije „Azvirt” i njihov direktor Murat Turkoglu. Oni su upoznati sa situacijom, i išli su u obilazak terena. Razmenili smo sa njima informacije i po njihovim procenama njima bi bilo potrebno oko godinu dana da završe taj tunel”, kazao je predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović.

On je dodao da je sada je na lokalnoj samoupravi da kako je rekao “ubede Vladu da je taj projekat za ovu opštinu od najveće važnosti.

Filipović je naglasio da je obraćanje poslanika Lukića u Narodnoj Skupštini deo zajedničkih napora da do realizacije dođe u što skorijem roku.

Tim povodom ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović zahvalila se Lukiću što je pomenuo ovaj važan projekat i dala obećanje da će do kraja sledeće godine biti gotova izrada glavnog projekta, a da će se nakon toga krenuti u obezbeđivanje sredstava za njegovu izgradnju.

GZS