Kosjerićki Stari han sija novim sjajem, sutra svečano otvaranje

Turistička organizacija Kosjerić realizovala je projekat Restauracija Starog hana i adaptacija u Vizitorski centar sa stalnom izložbom o istoriji Kosjerića, koji je podržan od strane resornog ministarstva i od sutra Vizitorski centar će biti otvoren za posetioce. Tim povodom upriličeno je svečano otvaranje sa početkom u 12 sati, u prisustvu ministra turizma Rasima Ljajića.

Ljupka varoš u Zapadnoj Srbiji, biće bogatija za mesto gde će građani, turisti i ostali posetioci moći da saznaju nešto više o istoriji Kosjerića, doseljavanju na ove prostore, ali će im biti omogućeni i drugi kulturni sadržaji koje je moguće realizovati u jednom nevelikom, ali multifunkcionalnom prostoru.

Adaptacija u Vizitorski centar sa stalnom izložbom o istoriji Kosjerića deo je prvog sistematskog programa zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa u Kosjeriću i od izuzetnog je značaja za kulturni identitet građana, ali i u funkciji održivog kulturnog turizma.

Inače, Han je 1854. godine podigao Antonije Radojević, potomak Antonija Kosijera prvog doseljenika, kome su Kosjerci u znak zahvalnosti podigli spomenik ispred samog Hana. Han je služio za prihvatanje putnika i trgovaca koji su ovuda prolazili idući iz Dubrovnika i Bosne prema Beogradu i obrnuto. Ova zgrada danas je pod zaštitom države kao značajan istorijski spomenik, tako da je i restauracija i adaptacija izvršena u skladu sa uslovima nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

GZS