KJP Zlatibor – u funkciji tri reciklažna ostrva

Pored prvog reciklažnog ostrva koje se nalazi preko puta odmarališta „Dunav“, KJP „Zlatibor“ stavilo je u funkciju još dva. Drugo se nalazi iza žute zgrade u Tržnom centru, nedaleko od odmarališta „Narcis“, a treće kod malog kružnog toka na Zlatiboru, u blizini novih lokala na Kraljevom trgu. Sva tri reciklažna ostrva poseduju kontejnere za suvi i mokri otpad i korisnicima su dostupna 24 sata.

Usvajanjem Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji opštine Čajetina, KJP “Zlatibor” preduzelo je niz mera koje treba da dovedu, pre svega, do bolje selekcije i većeg broja reciklažnih mesta. Upravo jedna od mera jeste i izgradnja reciklažnih ostrva, koja predstavljaju sabirna mesta za selektivno odlaganje različitih vrsta komunalnog otpada. To predstavlja jedan od savremenih načina rukovanja otpadom, i korak napred u kvalitetu pružanja usluga iznošenja i deponovanja.

U planu je da se sav otpad u Čajetini i na Zlatiboru razdvaja na mestu nastanka na suvi i mokri. Stoga KJP “Zlatibor” u ovoj godini očekuje izgradnja reciklažnog dvorišta u neposrednoj blizini Zlatibora čime bi se, uz uvođenje kanti za suvi i mokri otpad u domaćinstvima i još nekoliko reciklažnih ostrva, stekli uslovi za pokretanje primarne selekcije.

Zlatiborske Novine / Zlatiborpress