Iz Specijalnog rezervata “Uvac” ne tako dobre vesti!

U toku prethodnog vikenda radnik HE “Uvac” u dvorištu zgrade pronašao je povređenog surog orla, nakon čega je obavestio čuvarsku službu. Jedinka je imala prostrelnu ranu i pružena joj je prva pomoć. U toku transporta do Beo zoo vtra gde je trebala biti lečena, ona je na žalost uginula.

“U subotu, u popodnevnim časovima je radnik iz obezbeđenja u dvorištu ispred same zgrade na Uvcu primetio jedinku i pozvao čuvarsku službu. Preneta je u volijeru, jedinka surog orla je bila u pitanju što se odmah videlo i videlo se da ima ranu na leđima i da joj je jedna noga smrskana. Obavešten je veterinar koji je došao iz Čačka u nedelju ujutru, to je ovlašćeni veterinar koji ima sklopljen ugovor sa ministarstvom, u takvim situacijama dolazi u zaštićeno područje i pomaže pticama. Nakon pregleda ptice ustanovio je da je u pitanju prostrelna rana, da je ptica upucana i da je u jako lošem stanju. U ponedeljak rano ujutru smo krenuli u Beo zoo vrt gde je trebala biti lečena, ali je na žalost na putu do Beograda ptica uginula, o čemu smo obavestili sve nadležne službe”, kaže Miljka Dučić, direkrorka Specijalnog rezervata prirode “Uvac”.

Protiv nepoznatog počinioca od strane ministarstva podneta je krivična prijava a sve sa ciljem pronalaska izvršioca ovog krivičnog dela. Iz Specijalnog rezervata “Uvac” upućen je apel na građane i stanovništvo našeg grada, kao i na turiste koji tu dolaze, da se ovakvi događaji više ne ponavljaju. Kazna za počinioca, za ubijanje konkretno ove vrste zaštićenog orla iznosi 500 000 dinara.

Zlatiborske Novine / Zlatarpress