Pomeranjem milimetara Ivana Petrović (24), pomera i granice u životu. Ova mlada paraatletičarka iz Kosjerića, uspela je da se za nekoliko meseci napornih treninga, okiti zlatom. U italijanskom Grosetu osvojila je prvo mesto u bacanju koplja, i pobedničkim hicem ostvarila svoj lični rekord.

„Koplje bacam 15,65 metara, a disk 16,60. Svaki moj lični rekord mene podiže, i mnogo mi znači. Pomeranje granica, tera me dalje“, kaže za PZS ova mlada sportistkinja.

Ivana trenira dva puta dnevno, ne obazirući se na vremenske prilike. Svakodnevno je na terenima užičkog stadiona i u teretani, gde stiče kondiciju za naredna takmičenja.

„Ima još dosta da se radi, da bih ja mogla da pariram takmičarima na evropskom i svetskom nivou. Ali, ja sam na početku karijere, i vreme radi za mene. Uz rad i redovne treninge, sigurna sam da ću uspeti. Nije mi teško da dođem, jer ja ovo radim zato što volim. Dajem sve od sebe, kako bi bila što bolja. Ne može svaki dan da se povećava dužina koju bacamao, ali trudim se da napredujem“, priča Ivana sa verom u glasu.

Od najranijeg detinjstva se bavi sportom. Karijeru odbojkašice prekinula je saobraćajna nesreća pre tri godine, u kojoj je zadobila teške povrede.

„Imala sam saobraćajnu nesreću u blizini kuće, kada sam se vraćala iz grada. Dve godine sam bila na rehabilitaciji, lečenju…i odlučila sam da počnem sa sportom, da to bude deo mene“. priča ova mlada reprezentativka koja se pre devet meseci, sa majkom iz Kosjerića doselila u Užice.

Ivana Petrović, foto: PZS

Uspesi na sportskim terenima dali su joj snage da počne da razmišlja i o samostalnom životu.

„Trebalo bi da polažem vozački ispit, i to će mi dosta olakšati da se osamostalim.U planu mi je da za godinu dana počnem samostalno da živim. Nema razloga da ne uspem u tome“, sigurna je u sebe Ivana.

Uspesi mlade šampionke iz grada na Đetinji, motivisali su mnoge osobe sa invaliditetom da se okrenu sportu ili aktivnostima koje će pokrenuti njihov društveni život. Njen savet je – izađite iz kuće.

„Mislim da treba da izaberu nešto što njima prija. Ne mora to da bude sport,već nešto u čemu se pronalaze i što im odgovara. Bitno je da nađu motiv. Ja se nadam da ću kroz sport dosta videti i napredovati“, kaže Ivana, i dodaje da postavlja sebi ciljeve koji će je dovesti do novih pobeda, na sportskim terenima ali i van njega.

Na državi je da otkloni sve prepreke i osobe sa invaliditetom tretira kao ravnopravne članove društva, istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Brankica Janković poverenica za zaštitu ravnopravnosti, foto: PZS

„Od osoba sa invaliditetom koje su uključene u sport čućemo da je to ključno uticalo na kvalitet njihovog života, i da im je sport omogućio da lakše funkcionišu. Naravno, sve zavisi od vrste i stepena invaliditeta. Treba da šaljemo kontinuiranu poruku koliko je to važno, i posebno se osvrnemo na Ministarstvo omladine i sporta, koje ima obavezu da se bavi sportistima sa invaliditetom, i da im omogići ravnopravne uslove“, istakla je Brankica Janković.

PZS / Zlatiborske Novine