I u selima požeške opštine, ulice i putevi dobijaju nazive

Opštinska Komisija za nazive ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Opštine Požega ovih dana je privela kraju povereni posao. Naime, pored nekoliko naziva u gradskom i prigradskom naselju njihov zadatak bio da predlože nazive većih ulica odnosno puteva u seoskom području opštine.

Prema upustvima koja su dobijena iz resornog ministarstva Komisija je završila svoj deo posla i to na način što su konsultovani građani i predstvnici mesnih zajednica. Tako su predlagana imena istaknutih pojedinaca iz političkog, privrednog, kulturnog i sportskog nasleđa Požege i požeškog kraja, odnosno sela iz kojih su poticali.

Kao ideje vodilje su služili i značajni datumi iz istorije Požege, korišćeni su i poznati toponimi, hidronimi i patronimi odnosno nazivi brda, reka, potoka te rodonačelnici poznatih familija. Pored predstavnika mesnih zajednica veliki doprinos su dali i pojedinci iz kulturnih i obrazovnih ustanova čiji su predlozi razmotreni a u velikoj meri i prihvaćeni.

GZS / Zlatiborske Novine