Zlatibor je prethodnog vikenda dobio epitet sportskog i kulturnog centra. Međunarodni festival sportskog filma i fudbalski turnir Kup prijateljstva okupili su veliki broj ljubitelja sporta i sedme umetnosti. Posetioci su tokom tri dana trajanja festivala u Kongresnom centru Srbija mogli da pogledaju više od 50 filmova iz čak 22 zemlje.

Dodeljeno je osam nagrada za životno delo, a likovi dobitnika krasiće zidove novog omladinskog kulturnog centra koji će u budućnosti biti dom festivala i srpska kuća slavnih. Gran pri festivala pripao je filmu „250 stepenika“, scenariste Vladimira Pajića i reditelja Vladimira Kurćubića.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je da će omladinski centar uskoro biti završen, i da će biti najmodernije opremljena festivalska dvorana. Glavna zvezda festivala bila je košarkašica Nataša Kovačević, kojoj je uručena i povelja Heroina sporta i života.

Nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj je ostala bez noge, sa velikom upornošću izborila se i vratila na teren, čime je inspirisala žiri ovogodišnjeg festivala da osmisli pomenutu povelju.

Omiljena i među mališanima: Nataša Kovačević se družila sa zlatiborskim đacima

Od ove godine nagrada nosi Natašino ime. Povodom najave filma „Skok“ o Kovačevićevoj i njenom životnom putu koji će uskoro doživeti svetsku premijeru, upriličeno je i druženje poznate košarkašice sa zlatiborskim đacima.

Oni su prethodnih nedelja osmišljavali motivacione poruke za košarkašku zvezdu, a najboljih 15 imalo je priliku da uživo Nataši pročita svoje mudre reči i time joj pokažu zašto je baš ona pravi izbor za ovu nagradu. Kovačevićeva je decu obradovala svojom autobiografijom „Koraci“.

Dobitnici nagrada

Nagrade za životno delo dobili su Dragoslav Šekularac, Dragan Kićanović, Ivica Osim, Dušan – Duda Ivković, Sreten Damnjanović, Bogdan Joksimović, Vojkan Borisavljević i Vladimir Stanković. Priznanje za najbolji film pripalo je domaćem filmu „250 stepenika“, dok je za najbolji dugometražni dokumentarni film proglašeno francusko ostvarenje „Fudbal Ruanda – polja sećanja“. Srpski film „Visokoletač“ poneo je nagradu za najbolji kratkometražni film, dok je nagrada za najbolji igrani film pripala ruskom filmu „Led“. Priznanje „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju pripala je belgijskom filmu „Junior“, a nagradu za najbolju fotografiju dobio je kineski film „Vožnja po oblacima“. Priznanje za najbolji film o ličnosti u sportu pripala je filmu „Žoc – čovek odluke“ o Željku Obradoviću, dok je nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu pripala filmu „Saša Đorđević – Pobednik ostaje“.

– Sve ovo za mene predstavlja vetar u leđa. Mi biramo način na koji ćemo se suočiti sa poteškoćama koje život nosi. U odlučujućim trenucima, heroji se nalaze u svakome od nas. Nagradu posvećujem svim onim ljudima koji se svojim razmišljanjem i postupcima iz dana u dan bore da budu bolji ljudi. To je borba sa samim sobom, i najveći heroizam koji postoji – rekla je Nataša.

Festival je zatvorio ruski film „Led“ sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, koji je osvojio specijalno priznanje za internacionalni glumački uspeh i veliki doprinos sportskom filmu.

Subotica – grad partner

Ovogodišnji grad partner festivala bila je Subotica. Prethodnih godina to su bili Kruševac, Šabac i Tuzla. Organizatori ističu da je ovo početak saradnje između Palića i Zlatibora, dveju destinacije bogatog turističkog, ali i kulturnog i sportskog potencijala. Zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić istakao je da je ovo početak jedne lepe saradnje, za koju se nada da će izroditi mnogo lepih stvari između dva bisera srpskog turizma. Film „Strongmeni na Zlatiboru“ između ostalog predstavio je uglednog Subotičanina, sportistu Ervina Katona.

Sarajevo odnelo pobedu

Na Zlatiboru je od 4. do 10. juna održan i turnir Kup prijateljstva koji je okupio mlade fudbalere do 16 godina iz Srbije, regiona i cele Evrope. Učestvovalo je 16 timova. Pobednik ovogodišnjeg Kupa je klub Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, a u finalu su porazili igrače Partizana iz Beograda. Finalni meč je bio neizvestan do samog kraja, kada su penali odlučivali koji će tim odneti trofej. Meč je okončan rezulatom 6:5.

vesti-online.com

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.