Gradski trg veliko gradilište

Iako su zimski uslovi, radovi na potpunoj rekonstrukciji Trga “Dušana Jerkovića“ izvode se svakodnevno.

Izvođačima, preduzeću Bauvesen iz Lazarebvca i JKP „12. septembar“ iz Bajine Bašte, vremenske prilike idu naruku. Poslovi na podzemnim instalacijama su gotovo u poptpunosti završeni. Sklonjene su žardinjere i mermerne ploče sa cele površine Trga. Sva planirana stabla za seču su oborena i sklonjena.

Radovi na Trgu (Foto: M. Andrić)

Spomenik narodnom heroju Dušanu Jekrkoviću, čije ime nosi Trg u Bajinoj Bašti, je takođe uklonjen i prebačen na novo mesto.

U toku su zemljani radovi. Mašinama se vrši ravnanje podloge, a počelo se i sa njenim nasipanjem određenom vrstom sitnog kamena tucanika.

Sudeći po dinamci posla, može se zaključiti da će radovi biti okončani do planiranog roka, prvog juna 2020. godine.

“Prekomanda” za heroja Jerkovića

Postolje za spomenik Dušanu Jerkoviću ispred zgrade Komiteta (Foto: M. Andrić)

Planom rekonstrukcije Trga „Dušana Jerkovića“ planirano je da se postojeći spomenik istoimenom narodnom heroju, komandiru Račanske partizanske čete i komandantu Užičkog partizanskog odreda, postavi na novom mestu.

Bilo je predloga da se postojeći spomenik postavi na Tari, mesto Borovo brdo, gde je formirana Račanska partizanska četa.

Najverovanije da će spomenik Dušanu Jerkoviću stajati ispred zgrade bivšeg Komiteta gde je sada sedište gotovo svih političkih stranaka. Tamo je već postavljeno postolje spomenika koji je nekad bio na Trgu.

Spomenik Dušanu Jerkoviću uradio je vajar Oto Logo, a prema podacima postvaljen je u Bajinoj Bašti 1987. godine.

Tekst i foto: M. Andrić / Zlatiborske Novine