Evo zbog čega je Arno Gujon jedini stranac koji je dobio Račanski pečat

Francuski humanitarac Arno Gujon ovogodišnji je dobitnik Račanksog pečata koji se dodeljuje u okviru manifestacije “Dani Rače ukraj Drine”. On je prvi stranac koji je odlikovan ovim prestižnim priznanjem u znak zahvalnosti za sve što je prethodnih godina učinio kako bi pomogao srpskom narodu na Kosovu i Metohiju.

“Dokazao je svoje vrednsosti kao čovek i filantrop. Podneo je velike žrtve kako bi pomogao srpskom narodu. Ovaj Račanski pečat samo je mali omaž tom hrabrom čoveku”, rekao je u manstiru Rača vladika Jovan Purić.

Fondacija Račanska baština 2015. godine ustanovila je dodelu priznanja Računska povelja i Račanski pečat, koji se dodeljuje onima koji rade na očuvnju srpske vere i tradicije i promocije srpskog naroda u svetu. Upravitelj Račanske baštine, Nikola Vasiljević ističe da se Francuz zasluženo okitio ovim odličjem.

“Gujon se kao dečak svađao sa svojim nastavnikom koji je podržavao rat na Kosovu. Još tada se zalagao za mir i kada su Srbi na Kosovu bili bespomoćni, upravo on je odlučio da im pomogne. Stigao je sa paketima i poklonima kako bi narodu vratio veru i nadu u opstanak”, rekao je Vasiljević za RINU.

Arno Gujon osnivač je francuske NVO “Solidarnost za Kosovo” i autor knjige “Svi moji putevi vode ka Srbiji”.

Nikola Vasiljević i Stefan Marković

“Dok su Srbi u kolonama napuštali Srbiju, on je uzeo srpsko državljanstvo. Da je pomogao nekom drugom narodu, a ne Srbima, verovatno bi imao mnogo veće benefite, ali njega to nije zanimalo. Prevezao je šlepere humanitarne pomoći, realizovao projkete vezane za školstvo i zdravstvo. Mališani su zahvaljujući njemu prvi put videli more, a zahvaljujući njegovoj organizaciji na Kosovu je postavljeno na destine plastenika, oformljene farme, doterene poljoprivredne mašine i obogaćen stočni fond”, navodi Vasiljević.

U ime Arna Gujona Račanski pečat u Bajinoj Bašti primio je njegov asistent, Stefan Marković.

“Zbog unapred zakazanih obaveza, on nije mogao da prisustvuje, ali, kako je rekao, izuzetno je ponsan i zahvalan što je dobio ovo priznanje. Ono je dokaz da njegovo dobročinstvo nije ostalo nezapaženo u Srbiji, a mnogi ljudi počeli su da slede njegov primer”, rekao je Marković i dodaje da je Gujona oduvek vodila samo iskrena želja da pomogne Srbima.

“Ova nagrada za njega će biti dodatan podstrek da nastavi podržavati sprski narod”, naglasio je Marković.

Uz Arna Gujona dobitnici Račasnkog pečata su i Milorad Dodik i arhimandrit Jovan Radosavljević.

RINA