Državni revizori kontrolišu budžet opštine Gornji Milanovac

Odbornici Skupštine opštine Gornji Milanovac usvojili su na današnjoj sednici predlog o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog budžeta.

Prihvaćen je i predlog o osnivanju Javnog preduzeća za vodosnabdevanje “Rzav“ Arilјe, na osnovu kog će Regionalni sistemu za vodosnadbevanje imati tri člana Nadzornog odbora. Stalni član biće iz Čačka, jedan će biti iz redova zaposlenih, dok će treći biti po sistemu rotiranja iz opština Arilje, Lučani, Požega i Gornji Milanovac.

Početkom meseca Državna revizorska institucija započeja je kontrolu opštine Gornji Milanovac, kako bi se uverila da li je sve rađeno po zakonu.

Kontrola se odnosi na trošenje sredstava iz budžeta putem javnih nabavki, zatim za socijalna davanja i plate zaposlenih.

Međutim, završi račun Državna revizorska institucija neće moći da iskotroliše, pa će lokalna samoupava morati da angažuje revizora za obavljanje eksterne revizije završnog budžeta.

Skupština opštine u obavezi je da do kraja juna usvoji završni račun.

Na sednici je usvojen i plan odbrane od poplava za vode drugog reda u 2019. godini.

Diskutovalo se i o angažovanju protivgradnih srelaca, kojih u ponedinim mestima nema, pa se postavilo pitanje ko će određene delove opštine da brani.

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, kaže da je opština ove godine kupila 52 protivgradne rakete, kao i da za strelce lokalna samouprava i država izdvajaju po 4.000 dinara mesečno.

On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti postavljeni automatski protivgradni sistemi.

Odbornici su dali saglasnost na izmene i dopune statuta gornjomilanovačkih ustanova kulture, a razrešeno i imenovano nekoliko članova školskih odbora.

Izvor: MNA