Crveni krst Bajina Bašta: Krv daje oko hiljadu građana

Dati kr, tečnost što život znači, i tako pomoći onome ko je u nevolji, je iziuzetan human čin. Ako bi se po tome merila humanost, onda su Bajinobaštani bili na drugom mestu u Zlatiborskom okrugu, odmah uz Užičane, u 2019. godini.

U našoj evidenciji dobrovoljnih davalaca krvi imamo oko hiljadu lica. Među njima su brojni višestruki davaoci.Trenutno je rekorder Milosav Andrić Kepo, zaposlen u Hidoelktrani „Bajina Bašta“. On je krv dao 130 puta. Sledi sa 110 davanja poljoprivrednik iz Crvice Mijo Filipović. Uz njih su Vladimir Jelisavčić iz Elektroizgradnje i Mlosasv Đoković iz Vojne ustanove Tara. Vladimir je krv dao 75, a Milosav 70 puta – kaže Ljilja Matić, sekretar Crvenog krsta Bajina Bašta.

Marija Janković, visetruki davalac krvi

U 2019. godini  na području opštine Bajina Bašta izvedeno je devet akcija. Četiri spadaju u opšte i one su izvođene na svaka tri meseca. Tu su i dve kacije  sporovedne u Gimnaziji „Josif Pančić“ i Tehničkoj školi. Tri akcije izvele su zajednički Srpaka pravoslavna crkva i Policijska stanica. Te akcije bile su u  Perućcu, Crvici i Bajinoj Bašti. U svim akcijama učešće je uzelo ukupno 784 lica. Među njima je i 21 davalac koji je krv dao prvi put. U odnosu na godinu dana pre, ukupan broj davalaca beleži blag porast.

Vladisav Biljić dao je krv 76 puta

Svake godine Crveni krst iz Bajine Bašte  organizuje malu svečanost na kojoj se dodeljuju priznanja dobrovoljnim davaocima krvi.

Tekst i foto: M. Andrić / Zlatiborske Novine