Ćirilica se piše srcem u Bajinoj Bašti

Manifestacija „Ćirilična baština” održava se za vikend u varoši pokraj Drine uz programe na otvorenom 1. Defile đaka na prošlogodišnjoj manifestaciji.

 Pred nama je period oživljavanja kulturnih manifestacija, a jedna od prvih nakon vanrednog stanja – kako i priliči neprocenjivom značaju teme kojom se bavi – u znaku je našeg vekovnog pisma ćirilice. Bajina Bašta je predstojećeg vikenda domaćin manifestacije „Ćirilična baština”, ustanovljene ovde prošle godine.

Varoš pokraj Drine, uprkos posebnim prilikama, nastavlja da iskazuje svoju vernost čuvanju ćirilice (u opštinskoj skupštini usvojena je 2019. godine deklaracija o zaštiti ovog pisma) i prigodnoj smotri njoj u čast. Ovogodišnja „Ćirilična baština” biće otvorena večeras, traje i u subotu i nedelju, uz sadržaje na otvorenom i poštovanje zdravstvenih preporuka, čemu su programi manifestacije prilagođeni.

Organizatori iz opštinske Ustanove „Kultura” najavljuju programe na glavnoj ulici, dostupne tokom čitavog dana svim posetiocima i prolaznicima. Tu ispred galerije ove ustanove biće postavljena izložba kaligrafskih radova (kao i izložba unutar galerije), a u posebno osmišljen ambijent uklopiće se nagrađeni radovi sa literarnih i likovnih konkursa za bajinobaštanske osnovce, te sa internet konkursa nazvanog „Ćirilica se piše srcem” na fejsbuk stranici manifestacije. Ovi konkursi naišli su na izuzetan odziv.

Svečano otvaranje druge „Ćirilične baštine” je večeras, uz izložbu kaligrafije „Slika i reč” autora akademskog slikara Dušana Mišića, kao i dodelu „Ćirilične darovnice”, diploma i zahvalnica. Upravo je „Ćirilična darovnica” novina u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju, dodeljivaće se za izuzetan doprinos i naročito zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Cilj ovog priznanja, naglašavaju organizatori „Ćirilične baštine”, jeste da se na nacionalnom nivou istaknu organizacije i pojedinci koji svojim radom doprinose promociji i očuvanju ćirilice.

Subotnje veče počinje javni časom kaligrafije sa predavanjem Dušana Mišića, nastavlja programom „Deca o ćirilici” u kome učenici čitaju poeziju, a završava multimedijalnim predavanjem „Glagoljate li ćirilicu” magistra nauke o književnosti Anđelke Petrović. U nedelju u obližnjem manastiru Rača, srednjovekovnom središtu račanske prepisivačke škole, nakon liturgije se održavaju beseda i razgovori o ćirilici.

Programi manifestacije uživo će se prenositi na velikom video-bimu postavljenom na glavnoj šetačkoj zoni u varoši, a program u galeriji dostupan je u skladu s propisanim merama.

Jedan od osnivača „Ćirilične baštine” i član njenog organizacionog odbora Siniša Spasojević, koji je i autor opštinske Deklaracije o zaštiti ćirilice, kaže za naš list da su u aktuelnoj situaciji koja znatno ograničava okupljanje publike i raznovrsnost programa ipak pripremili sadržajno, edukativno i zanimljivo dešavanje.

Izuzetno mi je drago što smo i pored svih nepredviđenih okolnosti za kratko vreme uspeli da organizujemo „Ćiriličnu baštinu”. Znatan deo aktivnosti omogućili smo i putem interneta, što je izazvalo veliko interesovanje. Prošlogodišnja manifestacija je uz raznovrstan program privukla veliku pažnju građana i medija, a od Ministarstva kulture i informisanja dobila je nagradu „Kulturni obrazac godine” – naglašava Spasojević, zahvalan listu „Politika” na negovanju ćirilice i praćenju „Ćirilične baštine”.

Podsećanja radi, kad je lane ustanovljena ova manifestacija okupila je u Bajinoj Bašti i staro i mlado, uz poruku da naše vekovno pismo treba više koristiti i ne zapostavljati u ovo vreme latinice, kompjutera i novotarija. Utvrđena je tada i odluka da „Ćirilična baština” ovde postane tradicionalna, svakog 24. maja kada SPC slavi prosvetitelje Svetog Ćirila i Metodija.

Zlatiborske Novine / Politika / Foto: S. Jovičić