Bogojavljensko plivanje: Marko Bajić najbrži

U tradicionalnom bogojavljenskom plivanju za Časni krst na jezeru Perućac, pobedio je Marko Bajić (23) iz istoimenog mesta u konkurenciji 19 plivača, među kojima je bilo i nekoliko predstavnika žandarmerije iz Beograda.

Bilo mi je ovo drugo učešće. Želja da pobedim ispunila mi se u jakoj konkurenciji. Srećan sam zbog pobede. želeo sam je i sanjao – kaže Marko Bajić.

Najstariji učesnik bio je Dragan Nikolić (57) iz Bajine Bašte, a najmlađi Vuk Pavlović (8) iz Lazarevca. Osvećenje  krsta pre početka plivanja obavili su bajinobaštanski sveštenici Goran  Milinković, Božidar Lijeskić i Dalibor Đorđević.

Detalj sa plivanja

Organizator plivanja Crkvena opštiina Bajina Bašta i Turistička organizacija Tara-Drina pobednika je nagradila peharom, zlatnikom i ikonom. Svu učesnici dobili su medalje i prigodne poklone. Pred uručivanje poklona, osmogodišnja Nina Pavlović otpevala je pesmu „Gusta mi magla padnula“ i pobrala aplauz nekoliko stotina pristutnih posmatrača pliavnju koji su se zagrevali uz kuvano vino.

Bilo je lepo. Sve je proteklo u najboljem redu. Iz godine u godinu raste broj onih koji uzimaju učešće u bogojavljenskom plivanju za Časni krst. To je nešto što nas raduje. Nadam se da ćemo iduće gdine ovo plivanje obaviti na starom mestu na Rači. Dosta je ljudi došlo u Perućac, ali bće ih sigurno mnogoviše kad se plivanje bude održavalo na Rači – izjavio je direktor Tutrističke organizacije Tara-Drina Dejan Mlađenović.

Osvećenje krsta

Milan Andrić / Zlatiborske Novine