Akcija „Pažljivkova smotra“, provera saobraćajnog znanja predškolaca i osnovaca

Opštinska Komisija za bezebdnost saobraćaja u opštini Bajina Bašta, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, osnovnim školama i Predškolskom ustanovom Neven sprovodi akciju pod nazivom „Pažljivkova smotra“.

Cilj akcije je da se proveri znanje najmlađih vezano za učešće u saobraćaju čime se ujedno vrši i njhovo obrazovanje za bezbednije i lakše snalaženje u saobraćajnim prilikama. Provera se vrši putem rešavanja mini testa koji ima sedam pitanja.

Detalj sa testiranja

U ovu akciju uključeno je oko 200  dece koja se nalaze na celodnevnom ili četvročasovnom boravku  u našoj ustanovi. Deca kod nas imaju mogućnost na više načina na nauče kako se treba ponašati u saobraćaju. Mislim da imaju solidno znanje. Ovo je prvi put da učestvujemo u akciji „Pažljivkova smotra“ – kaže direktoraka predškolske ustanove Vesna Leštarević.

Istovremeno, 29. februara  „Pažljivkova snotra“  održana je i u svim odnovnim škola na području opštine Bajina  Bašta. U nju su uključeni učenici prvog i drugog razreda. Svaki učesnik akcije dobio je na poklon olovku i bločić,a njihovi mentori rokovnike.

Vaspitačice su objasnile način testiranja

Takmičenja su organizovana na nivou škola. Testovi će biti dostavljeni Ageciji za bezbednost saobraćaja  na prgled. Posle toga uslediće Akcija“ Pažljivkova smotra““ na opštinskom i okružnom nivou. Njen završetak je na republičkom nivou. Namera je da ova svojevsrsna smotra vezana za namlađu populaciju i saobraćaj postane tradicionalna – veli Zorica Selaković, koordinator za sprovođenje „Pažljivkove smotre“ u opštini Bajina Bašta.

Tekst i foto: M. Andrić / Zlatiborske Novine